Copiii spun lucrurilor pe nume
Am lansat pentru mai mulți elevi din două școli, din București și din comuna Cartojani din sudul țării, un mic sondaj: Vă place sau nu vă place iarna? De ce? Mai jos sînt cîteva dintre răspunsuri.
● Lavinia NĂSTASE (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie nu îmi place anotimpul iarna deoarece este foarte frig, este polei pe jos și nu mă pot îmbrăca cum vreau. Temperatura este foarte scăzută, deci nu pot sta pe afară foarte mult, iar copiii răcesc foarte des în acest anotimp și nu este bine, din punctul meu de vedere.“
● Cătălin ȚAP (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Eu iubesc iarna. Iarna poți să faci oameni de zăpadă și să te bați cu bulgări. Iarna îmi este dragă pentru că toată familia e unită și poți să te întîlnești cu rudele mai des.“
● Petre Eric ANDREI (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie îmi place un singur lucru la iarnă: Crăciunul. Deoarece stăm cu cei dragi și primim cadouri de la mult iubitul Moș Crăciun. Iar nu-mi place fiindcă nu pot să fac activitățile mele preferate: să mă plimb cu bicicleta împreună cu prietenii mei, să ne jucăm v-ați ascunselea. Un alt motiv de ce nu-mi place iarna este că este frig afară.“
● Denisa NEGUȚ (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie îmi place iarna pentru că: iarna este ziua mea, este Crăciunul, Revelionul, ne jucăm în zăpadă, facem îngeri de zăpadă, oameni, ne dăm cu sania, împodobim bradul, ne jucăm cu bulgări, mergem la colindat, mergem cu steaua, cu sorcova.“
● Radu SARA (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Nu îmi place iarna fiindcă este frig și se întunecă repede afară, asta însemnînd că nu mai pot sta afară foarte mult, ca înainte. Nu îmi mai place și din motivele că este zăpadă sau mocirlă pe jos cînd trebuie să vin sau să mă duc la școală.“
● Petru ROȘCA (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Îmi place iarna deoarece este un peisaj foarte frumos ca de poveste, totul este alb și bineînțeles îmi place ca fiecărui copil, pentru că este perioada sărbătorilor. Dar este un lucru care nu îmi place și acela este că nu îmi place să fiu săpunit cu zăpadă.“
● Eric GHIRAN (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Nu îmi place iarna pentru că nu pot să mă joc baschet afară, este foarte frig și pot să alunec. Pot să răcesc foarte ușor din cauza gerului care împarte bacterii și viruși. Este foarte greu să dau zăpada din fața casei și este foarte obositor. Îmi murdăresc ghetele de la zăpada topită. Nopțile sînt foarte lungi, iar cerul se întunecă prea rapid.“
● Robert GUȚESCU (clasa a VII a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Pentru mine, iarna este anotimpul care aduce cele mai bune sentimente în familie. Există o multitudine de lucruri pe care le pot face cu părinții atunci cînd se aștern straturi mari de zăpadă, de exemplu un om de zăpadă sau o cazemată. În plus, iarna au loc cele mai frumoase sărbători și obiceiuri.“
● Luca LAZĂR (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Îmi place iarna deoarece ninge, ne putem bate cu bulgări și putem face cazemate. Mai îmi place pentru că se pot închide școlile dacă ninge foarte mult, ceea ce îmi și doresc să se întîmple. Totodată iarna este și Crăciunul și primim cadouri.“
● Dragoș STOICA (clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Iarna este un anotimp superb deoarece copiii se joacă afară, fac oameni de zăpadă, se bat cu bulgării. Este și anotimpul în care primim și dăruim cadouri, dar și cînd ne petrecem timpul plăcut alături de prieteni și familie. Iarna este anotimpul meu preferat pentru că zăpada și fulgii de nea se aștern pe stradă ca un covor de bumbac.“
● Andra Camelia POPESCU BÎRZAN (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Mie nu îmi place anotimpul iarna deoarece este prea frig, iar atunci cînd se formează acel strat de gheață este foarte enervant pentru că orice încălțăminte aș avea, tot alunec și cad.“
Mulțumim pentru colaborare doamnei învățătoare Mariana Popa și doamnei profesoare de limba română Cristina Issa. De asemenea, sperăm că acei copii ale căror texte n-au fost selectate aici (din motive de spațiu) nu se vor supăra pe noi.
anchetă realizată de Andrei MANOLESCU
Foto: wikimedia commons