Construind legi pentru construcții
Proprietarii de imobile construite fără autorizaţie mai au timp pînă pe 1 ianuarie 2012 să intre în legalitate. De la acea dată Guvernul va putea cere demolarea construcţiilor ilegale. Recent, a fost adoptată o nouă lege care întăreşte prerogativele autorităţilor locale în ceea ce priveşte acordarea sau nu a autorizaţiilor de construire şi le obligă să demoleze construcţiile realizate fără respectarea legii. HotNews.ro a publicat un articol în care prezintă o cazuistică interesantă pe această temă. Trei imobile şi trei căi de acţiune.
● Bulevardul Primăverii, nr. 55
În 2005, Primăria Capitalei a autorizat, la această adresă, o construcţie de 4 etaje. Proprietarul a construit ilegal un bloc de 7 etaje. Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat ilegalitatea şi l-a sancţionat pe beneficiar. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la şedinţa de pe 28 ianuarie, un Plan Urbanistic Zonal prin care a introdus în legalitate blocul de 7 etaje.
● Strada Aurel Vlaicu, nr. 120-122
Primăria sectorului 2 a emis, în aprilie 2008, autorizaţie de construire pentru un imobil de 6 etaje, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 120-122. Proprietarii au construit un imobil de 10 etaje, cu patru în plus decît prevedea autorizaţia, şi cu o amprentă la sol mai mare. Primăria sectorului 2 şi Asociaţia Pro_Do_Mo s-au adresat instanţei sesizînd ilegalitatea. Judecătoria sectorului 2 a constatat ilegalitatea pe 5 iulie 2010 şi a decis încadrarea construcţiei în paremetrii prevăzuţi de autorizaţia de construire. Ceea ce însemna, de fapt, demolarea construcţiei. Dacă ar fi construit ilegal doar etajele în plus, acestea puteau fi demolate fără a afecta restul construcţiei. Pentru că amprenta clădirii la sol este mult mai mare, trebuie demolat tot. Altfel nu are cum să respecte parametrii autorizaţiei – a declarat pentru HotNews.ro Dorina Bănişor, reprezentanta Asociaţiei Pro_Do_Mo, parte în proces. Decizia Judecătoriei sectorului 2 nu este definitivă şi irevocabilă, recursul judecîndu-se în toamna acestui an.
● Strada Aromei, nr. 88
În 2005, Consiliul Local sector 2 a aprobat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu construirea unui bloc de 4 etaje pe strada Aromei nr. 88. În 2006 Primăria sectorului 2 a dat autorizaţie pentru construirea imobilului. Tot în 2006, vecinii l-au dat în judecată pe primarul sectorului 2, Consiliul Local şi pe proprietarii de la nr. 88, cerînd anularea Autorizaţiei de construire şi a Hotărîrii de Consiliu Local în baza căreia s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu. Motivul: construirea unei astfel de clădiri trebuia aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu de cel local. La sfîrşitul anului 2008, Curtea de Apel Bucureşti a anulat PUD-ul şi Autorizaţia de construire în baza cărora s-a construit blocul de 4 etaje. Acum pe rol se află un proces pentru demolarea imobilului ridicat ilegal. Proprietarii au încercat la începutul acestui an să-şi introducă imobilul în legalitate, la Primăria Capitalei. Datorită faptului că în Legea Urbanismului nu era foarte clar dacă se poate intra în legalitate sau nu, Primăria Capitalei a cerut un punct de vedere de la Ministerul Dezvoltării. Iniţial, Ministerul Dezvoltării a spus, printr-o adresă semnată de directorul Direcţiei de urbanism, că acest lucru nu este posbil. Ulterior, secretarul de stat Eugen Curteanu, printr-o altă adresă trimisă Primăriei Capitalei, a schimbat punctul de vedere al MD. Acum, nu mai încape îndoială că, pînă pe 1 ianuarie 2012, cei care au construit ilegal pot intra în legalitate.