Companie şi comunitate

1 octombrie 2014   Tema săptămînii

- argument -

Dosarul de faţă îşi propune să observe ce înseamnă o companie care produce şi distribuie energie electrică şi termică, cum interacţionează aceasta cu mediul înconjurător şi cu comunităţile în care desfăşoară proiecte. 

Compania în cauză este Grupul CEZ: un conglomerat energetic cu sediul principal în Republica Cehă, care desfăşoară operaţiuni în mai multe ţări din centrul şi sud-estul Europei şi în Turcia. Principalele sale activităţi sînt producerea, distribuţia şi comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi comercializarea gazului natural şi mineritul. 

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vîlcea şi Teleorman. 

Acesta a investit, în zona Dobrogea, la Fîntînele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde de euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. De asemenea, a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicîndu-se la peste 22 MW, după finalizarea procesului de modernizare. Mai multe despre sursele de energii neconvenţionale a scris Adrian Stănică, cercetător la GeoEcoMar. 

Relaţia cu mediul înconjurător reprezintă o altă componentă importantă a unei companii de energie: prof. Aureliu Leca menţionează problemele legate de aceasta în articolul său. 

Partea cea mai interesantă, dar şi cu cea mai evidentă încărcătură etică, este cea legată de CSR-ul (Corporate Social Responsibility) unei companii. Grupul CEZ este preocupat de aceasta, a ajutat şi continuă să ajute diverse comunităţi din România, cu proiecte legate de infrastructură, mediu, educaţie, sănătate, cultură. Vera Ularu explică rolul CSR pentru o companie. Iar Carmen Marcu de la Pro Vobis detaliază rolul voluntariatului într-o asemenea întreprindere.

Dosarul continuă cu interviuri (cu Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România, şi despre Maratonul Olteniei şi Festivalul Internaţional de Poezie din Caraş-Severin) şi cu reportaje din satele care au beneficiat de ajutor. 

Recomandările din paginile Dosarului privind economisirea de energie vin de la specialiştii Grupului CEZ.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Mai multe