Cîteva măsuri de precauţie absolut necesare pentru a nu fi lovit de o canapea căzută din cer
Vom prezenta, mai jos, un caz de manifestare a ceasului rău și, în continuare, o serie de fapte diverse, aparent disparate, din care vom desprinde metoda infailibilă de combatere a lui. Fiindcă ceasul rău îi lovește doar pe cei nepregătiți.
Ceasul rău
Pe 30 octombrie 2015, Alex Wright, un tînăr britanic de 23 de ani, se plimba pe o stradă a Londrei cînd a fost lovit de o canapea căzută din cer, care i-a fracturat craniul și i-a smuls obrazul. Tînărul a fost transportat în comă la spital, dar se pare că va supraviețui. Potrivit informațiilor furnizate de Poliție, canapeaua a căzut de la etajul 9 al unui hotel de lux din West End.
Faptele
● Pe 14 iunie 2014, doi artiști britanici, Nikesh Shukla și Nick Hearn, au trimis un cotlet de vițel în stratosferă, pînă la altitudinea de 25.000 de metri, cu ajutorul unui balon umplut cu heliu. Balonul era dotat cu o cameră de luat vederi GoPro, care a filmat întreaga ascensiune. Cinci luni mai tîrziu, un fermier din Dorset a găsit epava balonului și le-a înapoiat-o celor doi artiști. Au fost recuperate, astfel, 100 de minute de imagini spațiale de o mare frumusețe, care ne arată Pămîntul văzut de sus, din perspectiva unui cotlet de vițel astronaut.
● Pe 17 octombrie 2014, un labrador de 2 ani, pe nume Adam, a fost dus la adăpostul pentru cîini Lucky Dog Retreat Rescue din Indianapolis (SUA), pentru tratament. Cîinelui îi cade părul și are pielea foarte iritată, simptome ale unei forme rare și severe de alergie. Robin Herman, membru al echipei care îl îngrijește, a declarat: „Așa cum unii oameni sînt alergici la cîini, acesta e alergic la oameni“.
● Pe 18 martie 2015, pe zidurile casei în care a locuit cîndva Immanuel Kant, din regiunea Kaliningrad (Rusia), a fost descoperită inscripția Kant e un cretin. În prezent, clădirea este părăsită și se află într-o stare avansată de degradare. Poliția nu a reușit să-i identifice pe făptași.
● Pe 9 mai 2015, Patrick Stewart, un amerindian de 61 de ani, și-a susținut teza de doctorat în arhitectură, cu titlul Arhitectura indigenă ca expresie a cunoașterii indigene. Textul tezei, care se întinde pe 149 de pagini și are 52.438 de cuvinte, este alcătuit dintr-o singură frază, fără virgule sau alte semne de punctuație, cu excepția unui semn de întrebare, pe undeva. Refuzînd, cităm, „să accepte orbește convențiile limbii engleze din lumea universitară“, autorul a scris în introducere: „în apărarea mea trebuie să spun că stilul meu de a scrie nu se datorează lenei ori lipsei de cunoaștere a limbii engleze ci este o formă de rezistență gramaticală deconstrucționistă“.
● Pe 25 mai 2015, Gao Bingguo, un apicultor chinez de 55 de ani, din provincia Shandong, și-a acoperit corpul cu 1.100.000 de albine, cîntărind 109,5 kilograme (zece mii de albine cîntăresc aproximativ un kilogram). Precedentul record, stabilit tot de un apicultor din China, era de 85,5 kilograme.
● Pe 18 octombrie 2015 s-a difuzat știrea că britanica Emma Thompson obișnuiește să consume în fiecare zi, la micul dejun, douăzeci de bureți de spălat vase (îmbibați cu detergent, pentru a le da un plus de savoare). Cei afectați de această tulburare obsesională compulsivă (TOC), cunoscută de specialiști sub numele de Pica, sînt mari consumatori de obiecte necomestibile, precum bureți de spălat vase, hîrtie igienică sau săpun.
● Pe 24 decembrie 2015, englezul Paul Biggs, din Longlevens, comitatul Gloucestershire, a primit o felicitare de Crăciun de la niște prieteni ai săi din Bitburg (Germania). Felicitarea a fost expediată într-un plic, iar pe plic nu era scris decît un singur cuvînt: Anglia. Atît numele destinatarului, cît și adresa acestuia lipseau. Întrebat cum a reușit să-și facă datoria în asemenea condiții, poștașul care a adus scrisoarea la destinație a răspuns că i-a fost destul de greu, dar că în cele din urmă s-a descurcat, mergînd din ușă-n ușă.
Măsurile de precauție
Dimineața, cînd v-ați trezit, începeți prin a consuma între zece și douăzeci de bureți de spălat vase (cei cu un stomac mai sensibil îi pot înlocui cu patru suluri de hîrtie igienică). Apoi redactați un text amplu, de minimum 50.000 de cuvinte și fără semne de punctuație, în care vă exprimați anumite dubii cu privire la inteligența lui Kant. După ce textul e gata, puneți-l într-un plic pe care scrieți numai atît: Cerul înstelat (evitînd să menționați, fie și în treacăt, legea morală). Trimiteți plicul în stratosferă, cu ajutorul unui balon umplut cu heliu – puteți fi sigur că va ajunge negreșit la destinatar. Acum, nu vă mai rămîne decît să vă acoperiți corpul cu aproximativ un milion de albine și să ieșiți la plimbare, însoțit de un cîine alergic la oameni.
Cu aceste măsuri de precauție (și dacă veți respecta cu strictețe toate indicațiile date), vă garantez că riscul de a fi lovit, prin surprindere, de o canapea căzută din cer va fi eliminat complet. Poate, cel mult, o să vă cadă în cap un exemplar din Critica rațiunii pure, care s-ar putea să vă turtească fesul.