Cît şi ce putem citi

16 iulie 2014   Tema săptămînii

- argument -

Savantul Carl Sagan, devenit faimos printr-un serial de televiziune în care populariza descoperirile ştiinţifice legate de Univers, făcea un calcul oarecum descurajant: „Dacă termin o carte pe săptămînă, voi citi doar cîteva mii de cărţi în timpul vieţii mele, adică aproximativ o zecime de procent din conţinutul celor mai mari biblioteci ale vremurilor noastre.“ Tot el însă dădea şi o soluţie pentru cei eventual disperaţi că o viaţă întreagă nu le ajunge pentru a citi un procent cît de cît semnificativ din mulţimea cărţilor scrise în întreaga lume. „Şmecheria e să ştii ce cărţi să citeşti“, spunea el. Bine, dar asta nu e chiar aşa de simplu.  

Evident, sînt unii pe care nu-i interesează nici un fel de cărţi, dar ei nu citesc nici această revistă. Pe unii îi interesează un anume tip de cărţi, pe alţii – un alt fel. Nu oricine are interesul şi poate să citească un tratat de chimie sau un text de lepidopterologie, de tipul celor pe care le scria Vladimir Nabokov. Dar există şi cărţi care ar putea atrage foarte mulţi cititori, cărţi de interes general uman, am putea spune, aşa cum de exemplu sînt chiar operele literare ale aceluiaşi Nabokov.  

Iată ce repede am ajuns la literatură. Şi ca să fim în ton cu sezonul, ne punem întrebarea care e „şmecheria“ în vacanţă, ce cărţi pot fi citite în această perioadă? Excludem, desigur, tratatul de chimie, e pentru cîţiva specialişti şi nici ei nu-l citesc cînd sînt în vacanţă. Dar şi cărţile de literatură pot fi împărţite în „grele“ şi „uşoare“. Mulţi ar zice că Ulise al lui Joyce e „greu“ şi că o carte poliţistă, Zece negri mititei, să zicem, ar fi „uşoară“. Dar am auzit oameni care au citit în vacanţă Muntele vrăjit al lui Thomas Mann pe nerăsuflate, în vreme ce alţii l-au considerat un adevărat calvar, şi pînă la urmă, l-au abandonat. Dincolo de literatură, unii descifrează Monadologia lui Leibniz cu delectarea cu care alţii rezolvă cuvinte încrucişate. Unii îşi pun şi întrebarea dacă nu cumva e mai potrivit ca în vacanţă, cînd ai timp şi eşti mai odihnit, să citeşti cărţi mai „grele“ şi să laşi cărţile „uşoare“ pentru perioadele mai stresante, de citit eventual pe drumul spre serviciu. Sigur, dincolo de cultura, inteligenţa şi gustul fiecăruia mai e vorba şi de dispoziţia de moment.

Noi nu putem, în acest Dosar, decît să oferim cîteva informaţii şi sugestii, nu puţine. 15 scriitori şi opt editori spun ce citesc ei şi ce cred că ar fi de citit în această vară. Li se adaugă, cu recomandări, şi membrii redacţiei. Din Dosarul ce urmează veţi afla şi cum citeau romanii sau ce se întîmplă astăzi cu literatura pentru copii, cei care, fie vorba între noi, sînt, de fapt, beneficiarii adevăratelor vacanţe.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Mai multe