„Cine vrea un stat european?” - interviu cu Nigel FARAGE

28 septembrie 2011   Tema săptămînii

Ce părere aveţi despre criza din UE? 

Inevitabilă, previzibilă. Acum patru ani, ne-am aşezat în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, care era în sesiune plenară, şi am împărţit monede euro de ciocolată, împreună cu o vedere pe care am scris mesajul: „Vă rugăm mîncaţi-le pînă nu se topesc“. Spunem acest lucru de mult timp, ştiam că se va sfîrşi printr-un dezastru. Nu poţi forţa state cu politică diferită într-o uniune economică. Am fost foarte norocoşi în Marea Britanie că ne-am dat seama la timp că va fi un dezastru şi nu ne-am alăturat zonei euro. Ne-a trezit la realitate şi ne-a salvat de la închisoarea monetară care este moneda euro. Ce se întîmplă acum nu mă surprinde deloc. 

Credeţi că structura politică a UE e în pericol? 

Da, evident. Cea mai interesantă realizare a monedei euro este că acum toţi se urăsc între ei. Nu e fantastic? În Grecia, oamenii desenează svastica pe steaguri UE şi apoi le dau foc. Este vorba de o nouă ruptură în Europa, anume Nord vs Sud – din ceea ce obişnuia să fie Vest vs Est. Statele din Sudul Europei spun: „Daţi-ne banii voştri şi primiţi-ne imigranţii!“. Iar statele din Nord spun: „Nu, nu acceptăm aşa ceva“. Vedem deci schimbări politice dramatice, care au început în Finlanda, care se dezvoltă în Olanda şi care se întîmplă, chiar în acest moment, şi în Germania.

Cum arată viitorul UE peste cinci ani? 

E greu să stabileşti un termen-limită, dar nu va supravieţui. UE are la fel de multe şanse ca Belgia să supravieţuiască. Este o construcţie artificială, nimeni nu şi-a dorit vreodată această uniune, nimeni nu a cerut-o. Nimeni nu a votat într-un referendum lucruri precum: „vrem să renunţăm la democraţia noastră, la independenţa noastră, vom renunţa la tot ce avem şi vrem ca oameni precum Herman Van Rompuy să ne dicteze ce să facem cu viaţa nostră“. Nimeni nu a spus vreodată „da“ la aşa ceva. Chiar dacă vrem cooperare economică, comerţ şi mai puţină birocraţie în ceea ce priveşte graniţele europene, cine vrea un stat european? 

Ce părere aveţi despre ideea cu Statele Unite ale Europei?   

Singurii care vorbesc despre o astfel de idee sînt cei plătiţi să vorbească despre ea. Uitaţi-vă la state precum România: toţi politicienii voştri sînt bogaţi, toţi funcţionarii pro-UE sînt bogaţi. Există o clasă politică în UE care este complet coruptă în acest sistem. Avem în faţa noastră un sistem care a eşuat, iar remediul nostru este să întărim acest sistem. Cu cît vor păstra aceste aparenţe mai mult, cu atît mai mare va fi colapsul. {i se va dărîma, este clar, cel puţin în privinţa euro; Nordul şi Sudul Europei nu se vor mai putea înţelege. Eu cred că vor sfîrşi prin a avea o zonă cu marca germană, nu euro, în Nord, iar olandezii şi finlandezii se vor întreba dacă vor să fie parte din această zonă, mai ales din punct de vedere politic. Grecia nu va mai fi parte din zona euro în următorii doi ani. Nu are cum.

Nigel Farage este eurodeputat britanic, membru şi co-preşedinte al grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei.

Interviu realizat de Adevărul Europa

Mai multe