Cine este PisicaPătrată?

6 iunie 2012   Tema săptămînii

- interviu cu Alexandru CIUBOTARU -


Ce reprezintă pentru tine un personaj de bandă desenată?

În prima fază, adică acum mulţi ani, credeam că personajele sînt indispensabile pentru crearea unei benzi desenate. Erau foarte prezente, în viaţa noastră, personaje ca Pif, Asterix, Spirou, Rahan şi altele şi populau paginile benzilor desenate pe care le îndrăgeam. Apoi am descoperit că o bandă desenată nu are nevoie neapărat de personaje şi poate fi orice fel de poveste. De fapt, asta şi este o bandă desenată, o modalitate de a spune o poveste. Aşa că, la fel ca şi creaţia mea, ea se împarte în două universuri la fel de dragi mie – unul populat de personaje bine conturate, clasice şi haioase, ca Titeuf sau Captain Biceps, şi unul experimental, mai sumbru, mai grafic.

Ce contează mai mult la un personaj desenat – felul în care arată, atitudinea, acţiunile pe care le face?

Conturarea personajelor e cam primul lucru pe care îl faci cînd începi o bandă desenată, deci este foarte important fiecare aspect: şi felul în care arată, şi atitudinea, şi modul cum este îmbrăcat şi expresia, şi particularităţile fac un personaj unic şi memorabil. Apoi trebuie avute în vedere abilitatea şi disponibilitatea ta ca artist de a relua, de fiecare dată, personajul, ori de cîte ori este nevoie (uneori de sute de ori pentru o poveste), în căsuţele benzii desenate, cu expresii, unghiuri, atitudini, mişcări, iluminări din cele mai diferite. Personajul trebuie ţinut într-o cheie care să-l facă recognoscibil pe întreaga desfăşurare a poveştii.

Care sînt paşii prin care creezi un personaj de BD?

La mine funcţionează primul instinct. Din momentul în care am povestea (scenariul) conturată, personajele pe care le creez sînt impulsul primului instinct. Adică, aşa cum îmi vine. Apoi adaug elemente sau elimin lucruri care mă pot ajuta în a spune cît mai bine povestea. Pornind de la acest „schelet“, te poţi gîndi la expresii, la vestimentaţie, la detalii. Este o etapă frumoasă din întregul lanţ al creării unei benzi desenate. De altfel, munca de Character designer este una de sine stătătoare şi, chiar dacă o întîlnim mai mult în industria animaţiei şi cea a jocurilor video, ea poate fi găsită şi în cea a benzii desenate. Unul dintre cele mai bune site-uri în acest sens este un blog condimentat cu interviuri şi portofolii ale celor mai cunoscuţi character-designeri din lume (characterdesign.blogspot.com). De urmărit.

Care sînt personajele din viaţa reală care te inspiră?

Nu mă inspiră în mod direct nimic din viaţa reală imediată. Probabil, toată inspiraţia vine din realul meu, dar cumva sedimentat, decantat şi interpretat ulterior. Uneori am impresia că sînt un simplu executant golit de orice şi doar fac nişte lucruri cărora nici eu nu le mai pot desluşi provenienţa. Oricum, formele şi personajele îmi populează non-stop gîndurile şi viziunea şi îmi trebuie doar timp pentru a aşterne toate aceste fantasme care mă bîntuie.

Care este personajul de care te-ai ataşat cel mai tare?

Păi, cred că pot spune că este PisicaPătrată. Şi nu pentru că este, probabil, cel mai cunoscut personaj al meu, ci pentru că s-a născut dintr-un proces foarte sincer cu mine. Cînd am creat PisicaPătrată, am folosit-o pentru lucrările mele din spaţiul public, din stradă şi am vrut – sub acest nou nume – să fac lucruri care să mă elibereze de „povara“ unor studii de specialitate sau de o pseudocunoştere a mea ca artistul Alexandru Ciubotariu. Voiam să fiu altcineva, într-un mediu nou. Şi a funcţionat. A început ca o joacă şi încerc să rămîn în acea zonă. Fără încrîncenare, fără efort se pot face lucruri extraordinare. Cu fiecare lucrare, încerc să-i descopăr PisiciiPătrate noi faţete, practic încerc să mă descopăr pe mine...

Te consideri un personaj?

Se poate spune ca sînt un personaj. Multă lume mă cunoaşte sub numele de PisicaPătrată. Şi e bine. Personajul acesta s-a născut tot din numeroasele mele încercări de conturare a unor personaje care îmi vor popula benzile desenate. Am foarte multe personaje care nu au ajuns niciodată să „joace“ într-o bandă desenată. PisicaPătrată se poate spune că a fost mai norocoasă. De altfel, prima mea expoziţie personală (la galeria StreetWise, în 2007, curatori: Ştefan Tiron şi Vlad Nancă) s-a intitulat „Personaje“ tocmai din dorinţa de a expune toate aceste căutări de personaje care mă obsedează şi mă definesc.

Alexandru Ciubotariu este grafician şi autor de bandă desenată. Mai multe despre Ciubi puteţi afla pe CiuBLOGtariu: http://undergroundbd.blogspot.com.

Mai multe