Cine ameninţă lumea civilizată?

3 septembrie 2014   Tema săptămînii

- argument -

Se împlinesc 13 ani de la atacurile teroriste din Statele Unite, considerate drept cele mai teribile din toate timpurile. Trăim de mai bine de un deceniu sub acest spectru şi se spune adesea că acele atentate au schimbat lumea. De atunci însă, au mai avut loc şi alte atentate care au adăugat, de fiecare dată, noi nuanţe, modului în care lumea se raportează la fenomenul terorist. De exemplu, atentatele din Madrid şi din Londra au atras atenţia asupra faptului că răul nu vine doar din afară (cum fusese cazul la 11 septembrie) şi că teroriştii pot proveni chiar din interiorul societăţilor civilizate. Mai de curînd, evoluţia situaţiei provocate de grupările sunnite din nordul Irakului, care vor să instituie un mare califat islamic, l-a făcut pe preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, să afirme că acestea pun Statele Unite într-un pericol mai mare chiar decît fusese cazul înaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001. Aceste grupări teroriste au acum la îndemînă tancuri, rachete sau alte mijloace militare moderne şi ştiu să folosească mijloacele de informare şi de propagandă prin Internet şi reţelele de socializare.

Astăzi, teroriştii sînt de multe feluri, iar activităţile lor au devenit foarte diversificate. Dincolo de asta, termenii terorist – terorism au ajuns să se aplice în mod extins, mergînd pînă la formule precum terorism imobiliar.

În Dosarul de faţă ne-am concentrat asupra ideii de terorism în accepţiunea proprie a termenului. Am încercat să lămurim, pe cît posibil, cîteva lucruri: cum se manifestă şi cum este perceput terorismul actual; de unde vine şi ce vrea; care sînt originile atentatelor teroriste, aşa cum le ştim astăzi; cine şi ce le generează; măsura în care ne afectează terorismul ca fenomen global; cît de mare e riscul să ne confruntăm cu asemenea atentate în România.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, am apelat la oameni care au cercetat în mod sistematic fenomenul, la specialiştii SRI, la jurnalişti care au lucrat în medii de provenienţă a teroriştilor, la oameni care au simţit pe pielea lor efectele întăririi controalelor şi ale procedurilor antiteroriste.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Mai multe