Cinci festivaluri europene

14 august 2013   Tema săptămînii

● BAYREUTH – GERMANIA. A fost inaugurat în august 1876 şi este legat de opera lui Richard Wagner. Se desfăşoară anual, în timpul verii. Aproape 10% din bugetul de aproximativ 25 de milioane de dolari este asigurat de guvernul federal, iar 60% provine de la sponsori renumiţi, precum Mercedes şi Audi.

● LUCERNA – ELVEŢIA. Festivalul a ajuns la cea de-a 75-a ediţie, fiind organizat în trei părţi: primăvara, vara şi secţiunea dedicată pianului – toamna. Atrage anual peste 120.000 de turişti. Bugetul său porneşte de la cel puţin 25 de milioane de franci elveţieni.

● SALZBURG – AUSTRIA. Prima ediţie a avut loc în august 1920, fiind organizat anual. În acest an, are loc între 19 iulie şi 1 septembrie. Bugetul său porneşte de la 40 de milioane de euro, pentru o ediţie.

● EDINBURGH, SCOŢIA – MAREA BRITANIE. Este organizat anual, în lunile august şi septembrie, începînd cu 1947, pentru a celebra muzica, opera, teatrul şi dansul clasic. Aproximativ 50% din bugetul anual al festivalului este asigurat din sponsorizări publice şi private.

● PROMS, LONDRA – MAREA BRITANIE. Festivalul, organizat în premieră în 1895, este strîns legat de televiziunea publică britanică, BBC. Se desfăşoară în fiecare vară, timp de opt săptămîni, şi include concerte în aer liber sau în săli precum Royal Albert Hall. Ultima seară a festivalului din 2013, programată sîmbătă, 7 septembrie, celebrează tradiţiile britanice şi are loc în Hyde Park.  

Sursa: „Cele mai tari festivaluri din Europa“, Forbes România, nr. 97, martie 2013

© Foto: Lucian Muntean

Mai multe