„Cetatea copiilor“ nu e doar pentru cei mici

14 septembrie 2016   Tema săptămînii

Atelierele „Cetatea copiilor“, din cadrul Festivalului Dilema veche de anul acesta, organizate în colaborare cu The Walt Disney Company, i-au atras pe cei mai tineri dintre participanţi cu cărţi de colorat şi jocuri inspirate de Doctoriţa Pluşica sau Kion (fiul lui Simba, regele-leu) şi Garda Felină.

De departe cel mai îndrăgit a fost însă antrenamentul cavalerilor Jedi. Pe pajişte, străjuiţi de cei doi soldaţi în alb, s-au adunat mai mulţi copii, nerăbdători să înceapă exerciţiile. Pe jos sînt împrăştiate săbii Jedi de jucărie, din burete, iar în faţa celor mici se află, costumaţi, o parte din membrii Clubului Star Wars România – cunoscuţii Padme Amidala, tînărul Anakin Skywalker, maestrul Obi Wan Kenobi şi vînătorul de recompense Boba Fett. Deşi personajele sînt din episoadele mai vechi ale seriei Star Wars, cei mici i-au recunoscut – mai ales pe Obi Wan Kenobi –, urmărind filmele sau desenele animate alături de părinţi.

Un băieţel de 10 ani îmi spune că personajul său preferat din serie este maestrul Yoda – cel „bătrîn de 1000 de ani şi înţelept, dar care ştie să se lupte cu sabia-laser“ şi de la care ar vrea să înveţe şi el. Din cel mai recent episod al seriei, i-a plăcut foarte mult personajul lui Kylo Ren.

La antrenamentele de la festival, copiii învaţă de la maeştrii Jedi să se dueleze, repetînd mişcările arătate de aceştia, apoi luptîndu-se între ei şi împrăştiindu-se, în cursul zilei, prin toată cetatea. Cum ne spunea un cititor pe Facebook, Forţa a fost într-adevăr puternică la festival. Iar la lăsarea întunericului, cu toate că atelierele se terminaseră de mult, în jurul statuii lui Mihai Viteazul încă se alergau cu săbii nu doar copiii, ci şi părinţii lor.

Foto: M. Oculeanu

Mai multe