„Ce vrei să faci tu cu filmul în România?“

28 mai 2019   Tema săptămînii

TIFF-ul m-a ajutat să-mi descopăr o pasiune care a devenit un vis. M-a introdus în lumea filmelor, din care uneori nu mai vreau să ies.

Filmul e un refugiu, o detaşare de realitate pentru a trăi diferite emoţii. Fiecare are povestea lui, care te poate influenţa enorm, oferindu-ţi perspective în ficţiune, pe care de multe ori o comparăm cu viaţa. Vorbesc de parcă la -TIFF am văzut primul film. Filme văzusem destule, la cinema, la televizor. Însă la acest festival am avut ocazia să descopăr procesul de creaţie. Înscrierea ca voluntar a fost o decizie care mi a schimbat planurile în privinţa viitorului meu. Regizorii, scenariştii şi actorii invitaţi mi-au dezvăluit viziunea din spatele poveştii. A fost un moment al realizării, un moment în care am zis: „Habar n-am cum, dar vreau să ajung în industria filmului.“ Mă întrebau cei din jurul meu dacă eu conştientizez cît de nerealist sună: „Ce vrei să faci tu cu filmul în România?“ Nu răspundeam nimic şi îmi înghiţeam frustrarea, amplificîndu-mi ambiţia. Cu toate că, pe parcursul anului, în unele momente eram gata să renunţ, la TIFF îmi revenea tot entuziasmul. De asta iubesc eu TIFF-ul atît de mult.

Anul ăsta am împlinit 18 ani. Şi eu, şi festivalul. 18 ediţii, ani întregi de muncă a unor oameni care vor să arate ce poţi face cu filmul în România. Oameni care au reuşit să promoveze arta filmului. Festivalul a avut o evoluţie constantă, a trecut cu bine de „adolescenţa“ plină de frustrări care te maturizează. „Acum e momentul să faci lucruri mari şi să demonstrezi că nimic nu e nerealist dacă pui pasiune, indiferent de ceea ce auzi.“ Urmează o nouă etapă, precum începutul de drum al unui tînăr gata să îşi atingă scopul. Şi care este, de fapt, scopul? Să transmitem emoţie.

TIFF-ul m-a făcut să visez, să îmi formez propriul realism, în ciuda circumstanţelor. Cînd mă gîndesc la festival, mă gîndesc la pasiune. Probabil a fost şi el cîndva doar un vis. Realitatea prezentului e dovada evoluţiei. TIFF-ul e motivaţia mea. 

Ștefana Pop este elevă în clasa a XI-a.

Foto: Chris Nemeș

Mai multe