Ce spun angajatorii

11 noiembrie 2010   Tema săptămînii

- interviu cu Simona NICOLAESCU, director executiv al Dynamic HR -

Dynamic HR este o companie de recrutare și selecție, consultanță în resurse umane, orientare în carieră.

Care este politica dvs. în privinţa persoanelor cu dizabilităţi?

Ne dorim ca prin acţiunile noastre să acordăm sprijinul necesar persoanelor cu dizabilităţi pentru a dispune de aceleaşi posibilităţi de alegere individuală, de a avea acces la incluziunea socială şi de a-şi îndeplini rolurile şi responsabilităţile în aceeaşi măsură ca persoanele care nu suferă de vreun handicap. 

În momentul în care angajez o persoană cu dizabilităţi vizibile îi spun: „Aici eşti un coleg la fel cu toţi ceilalţi colegi, aici nu ai handicap, ci un job pe care este nevoie să îl îndeplineşti într-un mod profesionist“. 

Oferiţi un număr de locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi?

În 2009 am angajat o persoană din această categorie, iar în ultimul an am angajat încă trei persoane. Criteriile de selecţie nu sînt în funcţie de dizabilitate, ci de aptitudinile cerute de posturile disponibile şi de capacitatea de adaptare în colectivul nostru. Unele persoane au fost recomandate de Fundaţia Motivation, iar altele au fost identificate prin surse proprii. 

În momentul de faţă, aveţi asemenea angajaţi în compania dvs.? Ce fel de posturi ocupă? 

Persoanele cu dizabilităţi angajate în compania noastră ocupă poziţii diverse: secretar administrativ, asistent relaţii publice şi comunicare, analist resurse umane. 

Acestea au studii superioare şi postliceale, s-au integrat rapid la cerinţele postului şi relaţionează bine cu ceilalţi angajaţi ai companiei. 

Situaţia din România în ce priveşte asigurarea unui loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi este diferită, în momentul de faţă, de cea din alte ţări europene? 

La nivelul Uniunii Europene se recunoaşte necesitatea acordării unei atenţii deosebite aspectelor complexe cu privire la persoanele cu handicap, privind nu doar accesul la îngrijiri pe termen lung şi la servicii de sprijin, dar şi recunoaşterea dreptului acestora „de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii“, după cum este stipulat în Carta Europeană a drepturilor fundamentale. 

În ultimii ani se încearcă şi în România o reducere a gradului de excludere socială, dar mai sînt multe de făcut. 

Cu ce probleme se poate confrunta un asemenea angajat acolo unde lucrează? 

O persoană cu dizabilităţi are probleme mari cînd este nevoită să folosească transportul în comun, mă refer mai ales la cele care au afectat sistemul locomotor. De asemenea, clădirile în care ne defăşurăm activitatea nu au fost condiţionate să aibă rampă de acces în clădire şi la diferitele etaje. 

De curînd, un prieten care ştia că noi angajăm persoane cu handicap m-a întrebat dacă aş putea angaja un fost coleg de-al său, care din păcate nu mai vede. În timp ce expunea problema mă gîndeam cum l-am putea include în companie, însă imediat mi-au venit în minte: Cum va folosi calculatorul? Cum va naviga pe Internet? Aici cred că este o problemă şi de informare, poate că există soluţii să angajezi şi un nevăzător pentru o muncă de birou, însă nu ştii ce instrumente să-i pui la dispoziţie ca să-l poată ajuta la locul de muncă.

interviu realizat de Iaromira Popovici

Mai multe