Ce scriu germanii despre noi

20 noiembrie 2013   Tema săptămînii

În presa germană, România este percepută – adesea, alături de Bulgaria – ca o ţară cu o natură frumoasă (Delta Dunării etc.), filme premiate, dar urmărită permanent de spectrul sărăciei, cu neajunsurile aferente: infracţionalitate, trafic de carne vie, prostituţie şi migraţie economică masivă – romi, în cea mai mare parte. Situaţie de care este responsabil, în primul rînd, un stat ineficient şi corupt, incapabil să absoarbă multitudinea de fonduri europene disponibile. 

● Cele mai recente titluri despre România, din Der Tagesspiegel: trei ştiri despre cîinii străzii, una despre tablourile furate de la Rotterdam şi una despre splendorile Deltei Dunării.

● Europarlamentarul Zamfirescu – cel mai de seamă yesman din Europa. 

„Europarlamentarul Dan Dumitru Zamfirescu aprobă fără discernămînt orice proiect de lege. Ultranaţionalistul român nu a spus niciodată «nu», la ultimele 541 de voturi. Colegii din Parlament îl bănuiesc de oportunism: fostul ofiţer de securitate nu vrea decît să-şi încaseze salariul. Cel mai recent, cu ocazia controversatei discuţii despre noua lege a tutunului, Zamfirescu a răspuns de 63 de ori «da», unor întrebări contradictorii:

Avertismentele şi imaginile şocante să acopere 50% din suprafaţa pachetului de ţigări? Zamfirescu votează pentru.

Avertismentele să acopere 65%? – Pro.

Să aibă industria tutunului dreptul să decidă unde anume, pe pachetul de ţigări, să apară imaginile şocante? – Da.

Imaginile şocante trebuie puse pe latura inferioară a pachetului? – Pentru.

Pot fi ţigările electronice puse pe piaţă fără o autorizaţie specială? –  Corect.

E nevoie de o autorizaţie pentru fiecare ţigară electronică? – De acord.“ (Der Spiegel, 21 octombrie 2013)

● CDU şi SPD vor să înăsprească legea prostituţiei

„E de necontestat faptul că numărul prostituatelor din România şi Bulgaria a crescut exponenţial după intrarea în Uniune, în 2007, a celor două ţări. În Stuttgart, bunăoară, unde industria sexului este foarte strict monitorizată, 82% din cele 3359 prostituate luate în evidenţă sînt străine.“ (Märkische Allgemeine, 12 noiembrie 2013)

● Lupta de zi cu zi împotriva hoţilor de cupru

„Deutsche Bahn (Căile Ferate germane) se confruntă anual cu pagube de ordinul milioanelor, pricinuite de maşinaţiile bandelor organizate de infractori din România şi Bulgaria. Numai anul trecut, pagubele au depăşit, la nivelul întregii Republici Federale, suma de 17 milioane de euro.“ (Die Welt, 10 noiembrie 2013)

● Vienna Insurance Group se resimte în urma pierderilor suferite pe piaţa română

„Vienna Insurance Group (proprietar, în România, al Omniasig, ASIROM şi BCR Asigurări de Viaţă) e afectată, în al patrulea trimestru al anului 2013, de pierderile din România. Ţelul declarat al VIG e aducerea afacerii din România, pînă acum, în pierdere, în zona de rentabilitate. VIG s-a exprimat, într-un comunicat de presă, despre «dificultăţile persistente ale pieţei din România».“ (dpa-AFX, 11 noiembrie 2013)

● Hartz IV pentru o familie română: Friedrich avertizează cu privire la creşterea numărului de imigranţi economici, în urma hotărîrii judecătoreşti

„Numărul imigranţilor va creşte, susţine ministrul federal de Interne Friedrich, ca urmare a precedentului creat prin decizia tribunalului social regional NRW, care a acordat unei familii române ajutorul de şomaj «Hartz IV». De acest tip de ajutor social beneficiau, pînă de curînd, numai cetăţenii germani. La nivelul întregii Republici Federale, acest precedent ar putea atrage după sine schimbarea statutului a 130.000 de imigranţi. Friedrich cere ca România şi Bulgaria să plătească pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale romilor în ţările de origine. Iar UE trebuie să urmărească îndeaproape ca diversele fonduri europene disponibile să fie absorbite de cele două ţări.“ (Der Spiegel, 10-12 octombrie 2013)

● „Celebrităţi născute pe 12 noiembrie: Ryan Gosling (…) şi Alexandra Maria Lara, actriţă germană de origine română, născută la Bucureşti, în 1978.“ (Saarbrücker Zeitung, 12 noiembrie 2013) (M. P.)

Mai multe