Ce mai cultivăm, ce mai mîncăm

27 martie 2013   Tema săptămînii

- argument -

În ultima vreme, informaţiile panicard alimentare se succed cu nemiluita, punînd la grea încercare puterile noastre de a digera mental atîtea grozăvii, de multe ori contradictorii, despre otrăvurile care, chipurile, ne-ar fi puse în galantare, spre alegere. Cu ajutorul unei mass-media fără reguli şi aflată în veşnică goană după senzaţional, zvonurile se răspîndesc mult mai repede decît informaţiile verificate. Nimeni n-are vreme şi răbdare să-i mai asculte pe specialişti, mai ales că, nu de puţine ori, aceştia se contrazic între ei. Foarte greu mai poate fi explicat oamenilor ce anume e sănătos şi ce nu, în alimentaţie. Diverse mode apar şi în acest domeniu, tot aşa de brusc cum dispar. Alimente despre care pînă nu demult se spunea că sînt sănătate curată, devin brusc nerecomandabile (dacă nu chiar de-a dreptul toxice), şi invers.

Panicile tot mai dese se extind rapid la nivel european, dacă nu chiar mondial. Este unul dintre motivele pentru care, în alcătuirea acestui dosar, Dilema veche a colaborat cu portalul multilingv de ştiri Presseurope, pentru a descoperi şi unele idei sau temeri răspîndite la nivel european. Şi cum alimentaţia îşi are rădăcinile în agricultură, politicile agricole ale Uniunii Europene ne interesează în mod special, mai ales în condiţiile în care Parlamentul European tocmai a adoptat un proiect de reformă a Politicii Agricole Comune, care urmăreşte mai multă ecologie şi mai multă securitate alimentară. Forma finală a acestei politici va fi decisă în lunile următoare, în negocierile dintre Parlamentul European, miniştrii de resort din ţările UE şi Comisia Europeană, al cărei comisar în domeniu este Dacian Cioloş. Acesta i-a explicat Iuliei Badea-Guéritée viziunea sa asupra viitorului agriculturii în Europa.

Una dintre chestiunile importante privind agricultura şi alimentaţia pe continentul nostru este legată de acceptarea sau respingerea cultivării organismelor modificate genetic, aşa-numitele OMG-uri. Drept care, în acest dosar încercăm să descîlcim şi avantajele, şi dezavantajele comerciale, ecologice şi alimentare ale cultivării OMG-urilor. Nu ne propunem neapărat să tragem concluzii despre ce e bine şi ce nu e bine să cultivăm şi să mîncăm. Încercăm doar să punem în faţa dumneavoastră o serie de informaţii, idei şi tendinţe, sperînd că, la sfîrşitul lecturii, fiecare cititor va fi aflat ceva în plus, va fi cîştigat măcar un mic avans în stufărişul acestui obsedant subiect.

Mai multe