Ce e de făcut

8 octombrie 2014   Tema săptămînii

- argument -

La ghişeul unei bănci de pe strada Viitorului:
Casiera: Ce scriu la „descriere operaţiune“?
Doamnă în vîrstă: Am primit bani de la fata mea, de la D.C.
Casiera: Cum o cheamă pe fata dvs.?
Doamna: Nu ştiu... Nu-mi mai amintesc.
Casiera: Cum, doamnă, să nu mai ştiţi cum o cheamă pe fiica dvs.?
Doamna: S-a măritat cu un american şi nu mai ştiu... Oricum, am cam început să uit în ultima vreme.... A, Marinela o cheamă! Da, Marinela. Mi-a trimis 200 de dolari, că am nişte probleme cu piciorul şi pensia e mică. După o viaţă întreagă în care am muncit, cu atîta m-am ales...

(Dialog auzit în dimineaţa în care am trimis acest număr la tipar.) 

Proiecţiile demografice de acum zece ani anunţau că în 2050 România va avea 16 milioane de locuitori şi că o treime dintre ei vor fi vîrstnici. În 2014, ştim că, dacă tendinţele de migraţie şi natalitate nu se schimbă, proiecţiile se vor îndeplini mult mai curînd: populaţia rezidentă a scăzut deja sub 20 de milioane, dintre care 3,29 au peste 65 de ani.

Dincolo de anticipatul colaps al bugetului şi al asigurărilor sociale, avem deja o populaţie mare de oameni în vîrstă, singuri şi, de cele mai multe ori, foarte săraci, care au nevoie de ajutor. Avem cel mai scăzut buget de sănătate pentru vîrstnici din Uniunea Europeană – 0,01% din PIB, şi cea mai scăzută speranţă de viaţă sănătoasă. Ceea ce înseamnă că bătrîneţile noastre sînt bolnave şi depind de alţii. Ce se întîmplă cu vîrstnicii acum e important pentru că ne arată cît de pregătită va fi societatea pentru numărul tot mai mare de bătrîni din viitor. Va putea să le ofere o viaţă demnă, sănătoasă, activă? Sau, mai corect spus, va putea să ne ofere?

Acest dosar este rezultatul colaborării Dilemei vechi cu două echipe de jurnalişti şi fotografi care au investigat în ultimul an problema îmbătrînirii în România: Georgiana Ilie şi Andrei Pungovschi (Decât o Revistă), Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi Ioana Moldovan (www.romaniaimbatraneste.ro). Citiţi-l şi luaţi nişte hotărîri. Pentru acum şi pentru mai tîrziu.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Mai multe