Ce drepturi după Brexit?

29 ianuarie 2019   Tema săptămînii

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – Brexit – plutește în incertitudine, dar guvernul condus de Theresa May a promis cel puțin garatarea drepturilor de ședere și de muncă celor peste 3,5 milioane de cetățeni UE aflați în această țară. 

Garantarea este valabilă chiar în condițiile ieșirii Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fără un acord negociat și chiar fără reciprocitate în ceea ce privește drepturile celor circa un milion de cetățeni britanici care trăiesc în statele membre ale Uniunii. Guvernul britanic a introdus o schemă prin care cetățenii UE își pot reglementa situația, termenul-limită fiind 30 iunie 2021. Această schemă de reglementare a început să funcționeze pe bază-pilot pe 21 ianuarie 2019 și urmează a fi generalizată după 1 aprilie 2019. În urma depunerii cererii, cetățenii UE și membrii familiilor lor vor putea primi două tipuri de statut: a) stabilit; b) pre-stabilit.

În mod normal, statutul stabilit poate fi acordat persoanelor care:

● Au început să locuiască în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020;

● Au locuit în mod continuu în Marea Britanie timp de cinci ani. (Sînt prevăzute anumite excepții.)

Solicitarea este necesară o singură dată, dacă statutul stabilit este acordat.

Drepturile ce decurg din statutul de stabilit sînt:

● Dreptul de a solicita cetățenie britanică; drept de muncă în UK; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în UK.

Pot fi aduși membrii apropiați de familie după 31 decembrie 2020 dacă se cumulează două condiții:

● Relația cu ei a început înainte de 31 decembrie 2020;

● Cetățeanul UE este în continuare în relație cu ei atunci cînd i se alătură.

Dacă relația a început după acea dată, membrii familiei pot veni pe o viză de familie. Toți copiii născuți în UK pe durata traiului aici vor fi considerați în mod automat cetățeni britanici. Cetățeanul UE poate petrece un maximum de cinci ani consecutiv în afara UE fără a-și pierde statutul de stabilit.

Statutul de pre-stabilit:

Cetățenii UE care nu au cinci ani de trai continuu în UK pot primi statutul de pre-stabilit, dar după aceea trebuie să mai trăiască cinci pînă să poată primi statutul de stabilit.

Persoanele care au statut de pre-stabilit pot petrece un maximum de doi ani în afara Marii Britanii fără să-și piardă acest statut.

Statutul de pre-stabilit conferă următoarele drepturi:

● Drept de muncă în Marea Britanie; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în Marea Britanie.

Copiii născuți în Marea Britanie ai persoanelor cu statut de pre-stabilit primesc automat statut de pre-stabilit. Ei pot deveni cetățeni britanici numai dacă celălalt părinte deține cetățenia britanică.

Cetățenii UE vor putea să-și folosească în continuare pașaportul sau cartea de identitate pentru călătorie în și din Marea Britanie după acordarea statutului de stabilit sau de pre-stabilit. La ora actuală, pentru depunerea solicitărilor de statut de stabilit și de pre-stabilit se percepe o taxă de 65 de lire sterline (32,50 lire sterline pentru minori), iar după 1 aprilie 2019 taxa este abrogată. Pe 21 ianuarie 2019, premierul Theresa May a anunțat rambursarea taxei pentru cei care au depus deja cererea.

Nu toți cei 3,5 milioane de cetățeni estimați a trăi în Marea Britanie (dintre care circa 433.000 de români) vor avea nevoie să depună cerere pentru statut de stabilit sau de pre-stabilit. Unii dintre ei au dobîndit cetățenia britanică, iar alții au dobîndit deja statutul de rezident britanic după cinci ani de ședere. Au apărut deja critici la adresa acestei scheme care avertizează că, în condițiile actuale, ar putea rămîne zeci de mii de cetățeni UE fără documente legale în Marea Britanie . Persoanele la risc sînt cu precădere cele mai în vîrstă, persoanele care au cunoștințe reduse de limbă engleză și cei care sînt vulnerabili la exploatare în Regatul Unit. Guvernul răspunde că a luat notă de aceste îngrijorări și că deja colaborează cu organizațiile care reprezintă aceste grupuri vulnerabile. În scopul obținerii statutului de stabilit sau de pre-stabilit, solicitanții vor trebui să parcurgă trei pași: a) să-și dovedească identitatea; b) să arate că locuiesc în Marea Britanie și c) să-și declare orice condamnări de natură penală. 

Petru Clej este jurnalist, corespondentul RFI-România la Londra.

Foto: flickr

Mai multe