„Casa lui Preda va cădea în curînd“ – trei întrebări pentru Dan LUNGU

14 noiembrie 2018   Tema săptămînii

Ce se întîmplă cu casa lui Marin Preda?

Pe foarte scurt, casa în care s-a născut părintele Moromeților se află în pragul prăbușirii, oamenii nu mai au răbdare cu ea. Neîngrijită și lăsată pradă intemperiilor, în curînd va cădea din picioare. Se impune o intervenție de urgență. În prezent, casa aparține Asociației Mișcarea de Rezistență „Marius Tucă“ și a fost vîndută actualilor proprietari în anul 2014, chiar de către nepoata lui Marin Preda, Tudora Stănculescu. Fiind proprietate privată, intervenția instituțiilor statului este destul de limitată, însă nu imposibilă. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice din Teleorman a Institutului Național al Patrimoniului (TR-IV-m-B-14522), ceea ce înseamnă că există o pîrghie de acțiune a statului pentru a opri degradarea. Eu am susținut, în Senat, o interpelare către domnul George Ivașcu, ministru al Culturii și Identității Naționale, pentru a afla dacă ministerul a întreprins ceva în această direcție, fiind vorba de o clădire de patrimoniu. În același timp, am trimis o scrisoare către președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuţ Cristescu, și către consilieri, pentru a-i sensibiliza. E inacceptabil că stau nepăsători în timp ce casa lui Preda merge pe urmele casei lui Brâncuși, care în an centenar a ajuns una cu pămîntul. Am trimis și un semnal către asociația care deține acum imobilul, să le spun că sînt dispus să dau o mînă de ajutor. Sper ca toate acestea combinate să creeze o undă de interes și să miște lucrurile.

Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, însă sper din toată inima că cei de acolo nu au rămas insensibili. Știu că mijloacele de intervenție de care dispun sînt puține, dar măcar pe acelea să le folosească.

În ce măsură se mai poate salva?

În acest moment, obiectele, documentele și fotografiile privind viața și activitatea scriitorului se află expuse în fosta școală generală din localitate, ceea ce înseamnă că sînt în siguranță și accesibile vizitatorilor. Casa e într-o situație critică. Poate fi salvată, dacă se intervine în mai puțin de un an. Orice demers are o inerție & o birocrație, așa că trebuie început rapid. Ca soluții, eu aș vedea fie o colaborare între asociația care o deține și Ministerul Culturii sau Consiliul Județean Teleorman pe un proiect de reabilitare, fie un apel public de strîngere de fonduri, inițiat de asociația proprietară în colaborare cu alte ONG-uri. Nu cred că suma necesară este foarte mare, e vorba de o casă bătrînească, nu de un palat.

Ce putem recupera prin aceste case memoriale ale scriitorilor?

Ele sînt mai importante decît le poate părea unora la prima vedere. Casele memoriale, bine făcute, sînt adevărate mașini de călătorit în timp, prin ele poți înțelege vremurile trecute din interior. Ceea ce te ajută să-ți înțelegi mai bine locul tău în istorie și în prezent. Apoi, ele dau vizibilitate unui loc geografic, îl legitimează cultural, îl înnobilează. Desigur, sînt și purtătoare de valori identitare, au valențe pedagogice pentru cei -mici, dar și pentru cei mari, au un rol important în dezvoltarea turismului cultural și multe altele. 

Dan Lungu este scriitor și senator USR.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Daria Tucă, la filmările Moromeții 2

Mai multe