Carte de rețete

27 ianuarie 2011   Tema săptămînii

Cum să ai succes în zilele pare, cum să arăţi bine dimineaţa, înainte de a fi apucat să te ridici din pat, cum să-ţi asortezi cravata la pantofi, cum să te laşi de fumat, cum să slăbeşti, cum să faci cel-mai-bun-pui-la-cuptor-cu-legume-din-univers, cum să scapi de negi, cum să scoţi petele de vin, cum să fii fericit în cinci paşi, cum să ţi se ierte păcatele, cum să-ţi găseşti jumătatea, cum să te descotoroseşti de ea, cum să aplici un upercut şi să te răsuceşti pe vîrfuri în acelaşi timp, cum să cîştigi la loto, cum să agăţi fete pe Facebook. Undeva în lume, s-a găsit la un moment dat un specialist, un mare predicator al şireturilor bine legate, care să-i lumineze pe semenii lui, împărtăşindu-le cu generozitate o formulă testată pe propria piele şi, crede el, universal valabilă. Dacă ar fi să ne luăm după toate indicaţiile pe care le avem la dispoziţie în raftul de self-help, nici o problemă, oricît de complicată ar fi ea, n-a rămas nerezolvată. Ne aşteaptă fericirea totală.

Pînă atunci însă, am pus la cale un dosar despre reţete, formule şi coduri, ca să vedem cum facem faţă asaltului de cum să, care sînt reţetele cu care sîntem îngăduitori, care ne scot din sărite, care ne modelează fără să ne dăm seama şi care ni se par de-a dreptul grosolane. 

Am pornit de la lucrurile în aparenţă simple şi am rugat-o pe Adriana Babeţi să scrie despre reţetele culinare însemnate afectiv, ocazie cu care am aflat că reţeta „este un mic plan de atac primit oarecum de-a gata, pe care eşti invitat să-l urmezi pas cu pas“. Apoi am discutat cu Aurelia Marinescu, doamna bunelor maniere, despre regulile politeţii şi proiectul „Alo, n-aţi greşit numărul“ (probabil primul hotline de bune maniere din lume), Ioana Pârvulescu a răsfoit colecţia de reviste de la finalul secolului 19 şi a găsit cîteva reţete ale succesului comercial, nu foarte îndepărtate de strategiile publicitare de-acum, iar Valentin Mureşan a trecut în revistă diferitele moduri de-a înţelege fericirea în societatea contemporană. 

Anamaria Dobinciuc a făcut un istoric al fenomenului self-help, de la puritani pînă la Oprah, Raluca Bâra a descoperit o legătură între caratiţa Paul şi criza financiară mondială, Ovidiu Mircean ne explică în 7 paşi cum să devenim structuralişti (ceasurilor de la dvs. din casă ar trebui deja să li se facă frică), Adela Marcov scrie un Life for dummies despre toate reţetele şi poveţele pe care le-a tot primit de cînd era mică şi care nu i-au folosit la nimic, Ovidiu Pop e necruţător cu formulele succesului de la noi, Cristi Luca îşi mărturiseşte eşecurile provocate de dorinţa de-a aplica în viaţă tot felul de reţete văzute prin filme, iar Bogdan Bugoiu ne spune cum să ascultăm muzică. Ei, nu-i aşa că acum sînteţi mulţumiţi?

Mai multe