Călători prin Bucureşti

6 iulie 2016   Tema săptămînii

Dacă întrebi oamenii pe stradă ce părere au despre Bucureşti, nu va trece mult pînă vei da peste un nemulţumit. De curînd, am citit pe net un astfel de comentariu: „Pozele tale par frumoase pe ecranul mobilului meu, dar tare mi-e teamă că faci false advertising. Bucureştiul e un oraş urît, dintr-o ţară instabilă politic şi economic, cu un trecut comunist de care n-a scăpat, şi nici un viitor. Şi doar pentru că trei oameni frumoşi mai găsesc cîte un colţ care la prima vedere s-ar putea să semene cu ceva frumos nu-i poate schimba statutul de loc urît, sorry.”

Într-adevăr, în fotografii, realitatea e deseori înfrumuseţată, însă asta se aplică mai des oamenilor – cum poate fi un oraş „cosmetizat”? A susţine, în 2016, că Bucureştiul e un oraş urît este, cred, un tip de părere care aparţine oamenilor neinteresaţi şi neimplicaţi în societate, deconectaţi de la tot ceea ce e viu şi se întîmplă în oraş – fie că e vorba de proteste sau de festivaluri. Ca şi în secolele trecute, turiştii străini care vin în Bucureşti se bucură de frumuseţea oraşului – de străzi, de case, de grădinile ascunse, de mîncare şi de voie bună. Fac plimbări lungi prin Capitală şi rămîn, cel mai adesea, plăcut impresionaţi şi spun că vor să revină aici. De ce n-am fi, deci, şi noi, locuitorii săi, călători prin Bucureşti? Acest Dosar este o invitaţie la redescoperirea Bucureştiului, la pas, cu bune şi cu rele. Fie prin centrul istoric – pe unde vă poartă, de pildă, tururile ARCEN, fie în natură – prin parcurile bucureştene şi, mai nou, „delta Văcăreşti“ –, fie chiar la periferiile oraşului.

La începutul acestei săptămîni, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu mai dorește străzi din centrul orașului blocate cu „activități de week-end“ – festivaluri de stradă sau alte evenimente sportive ori culturale. Adică exact unele din tipurile de activități pentru care noi pledăm, în acest Dosar. Sperăm, deci, că acțiunile doamnei Firea nu vor fi și puse în practică. Cum spune Edmond Niculușcă, „bucureștenii au cucerit orașul cu greu, prin inițiative ca Street Delivery, Femei pe Mătăsari, evenimentele ArCuB, Spotlight Festival și chiar traseele culturale ARCEN, cu sute de oameni pe mijlocul străzilor din Bucureștiul istoric. Avem nevoie de spațiu public și de spații pietonale.“ 

Lucruri negative despre Bucureşti nu prea s-au scris în acest Dosar. Ceea ce nu înseamnă că ele n-ar exista, ci că pot fi remediate, cu răbdare şi implicare din partea fiecăruia dintre locuitorii săi. Căci singura noastră scăpare nu e chiar, vorba cîntecului, să rămînem toţi la mare. 

Ilustraţie de Ion BARBU

Mai multe