Bogați îngrijorați de propria sărăcie...

5 octombrie 2022   Tema săptămînii

„Îngrijorarea și foamea de mai mult urmează creșterii bogăției...”, zice Horațiu undeva, în Ode. Cum societatea noastră devine din ce în ce mai bogată, urmăm cu totul observația poetului antic: devenim tot mai îngrijorați că sîntem săraci și vrem tot mai multă bogăție. Acestei nevoi colective care devine aproape nevrotică sub impulsul unor frustrări complexe, revista noastră -i poate răspunde mai bine decît oferind mai multă cunoaștere și reflecție – poate ajută, totuși. Nu cred că dilemele sînt ceea ce oamenii mînați de dorința de mai multă prosperitate așteaptă, dar cred că – fără să știe, poate – de dileme au nevoie ca să poată măcar raționaliza, înțelege și administra cu folos această frămîntare fără sfîrșit, specifică omului occidental de astăzi. Zic bine „omului occidental de astăzi” și cu asta subliniez o realitate ca o veste bună pe care, înnegurați de nemulțumiri venite din comparații cu alții, o uităm: noi, românii din 2022, sîntem pe deplin occidentali la scară globală, singura scară la care se poate aprecia corect raportul Occident-Orient. 

Cu acest gînd am organizat o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche la Cluj-Napoca, împreună cu partenerii noștri tradiționali, deveniți deja prieteni, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Tema conferințelor: „Bogați și săraci”. Cum facem noi de obicei, am invitat conferențiari care au abordat problema relației dintre bogăție și sărăcie din diverse unghiuri epistemice: economiști, sociologi, filozofi, eticieni, teologi. Ideile au fost provocatoare, pentru că au venit de sub teascul unor întrebări presante. Venitul universal minim garantat rezolvă sau măcar ameliorează problema sărăciei? Sînt românii așa de săraci pe cît nefericirea lor le spune că sînt? Cum de unii sînt bogați și alții sînt săraci? Care e diferența dintre drumul spre sărăcie și drumul spre bogăție? Cum ne raportăm la săraci și la bogați ca ființe morale? Este sărăcia o virtute plăcută ochilor lui Dumnezeu? 

Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB. Desigur, ceea ce citiți este versiunea editată a acestor fragmente, impusă de trecerea de la oralitate la forma scrisă. Versiunea integrală a conferințelor poate fi văzută pe canalul de YouTube al revistei noastre.

Finanțatorii principali ai conferințelor au fost Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca. Cum spuneam, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Facultatea de Studii Europene a Universității ne-au găzduit cu generozitate. De asemenea, ne-a fost alături și partenerul strategic al conferințelor noastre pentru tot acest an, Fundația Superbet. Le mulțumim mult. Nu în ultimul rînd, ba chiar în primul, aduc mulțumiri speciale co-organizatorului conferințelor noastre, Grupul pentru Management și Mediere Culturală, precum și prietenului Michael Bulzan. 

Însă, peste toate aceste mulțumiri, se cuvine să exprim recunoștința și aprecierea pentru publicul clujean, pentru atenția cu care ne-a urmărit și inteligența cu care a reacționat. Publicul acesta dă sens și viață Dilemei vechi. Recunoștința noastră pentru public nu poate fi niciodată supraestimată. 

Mai multe