Bloguri de vin

15 decembrie 2011   Tema săptămînii

Sînt tot mai multe, iar Google le găseşte cam pe toate. Dar, după o cercetare atentă, le-am grupat aici pe cele mai active şi interesante. Blogurile de vin nu sînt, evident, scrise de specialişti şi nici nu au pretenţia. Dar aduc, în peisaj, opiniile şi recomandările unor oameni pentru cine are nevoie de un sfat, de o orientare sau de o sugestie. Dacă fac prozeliţi - cu atît mai bine...


● „Pivnicerul“, http://pivnicer.blogspot.com. „Îmi plac cărţile, undiţele, filmele, Florenţa, motanul Lucky, baschetul, căţeluşa Rita, satul Ferendia. Şi vinul.“

● „Lucruri bune“, http://lucruribune.blogspot.com, publicat de George Mitea. „Acesta nu-i un blog politic, în care post-urile devin desuete după cîteva zile. Vinul ţine mai mult.“

● „Vinul şi pasiunea“, http://cipwine.blogspot.com, publicat de Ciprian Haret. „Doar un pasionat de vinuri şi călătorii... aaaa, da, şi un cinefil înrăit.“

dariuswine.blogspot.com, publicat de Darius Pripon. „Un umil suflet, ce admiră «Piramida» vinului şi se bucură de roadele acestei băuturi divine.“

● „Vinuri povestite“, www.vinuripovestite.ro, publicat de Mona Arsulescu. „În copilărie, mă fascinau cărţile şi paharele. La noi în casă erau din plin. După ce am crescut, mi-am dorit să mă fac ziaristă, dar, dintr-o întîmplare, m-am făcut PR-istă. Apoi am făcut un curs de oenologie la Institutul Francez, cu Anne-Marie Rosenberg, care mi-a deschis poarta unui univers miraculos, o lume de arome şi culoare, captivă într-o sticlă de vin.“

● „Vin şi plec“, vinsiplec.winespot.ro, publicat de Răzvan Jurcă. „Aici poţi să afli lucruri interesante despre vin, să descoperi vinuri de excepţie din România şi din străinătate, să primeşti răspunsuri la întrebări şi să înveţi tot ce trebuie pentru ca să devii un cunoscător adevărat!“

● „Paharnicul“, http://paharnicul.winespot.ro, publicat de Răzvan Avram. „Unde vinul bun alungă neamurile proaste.“ „Paharnicul nu este nici viticultor, nici oenolog şi nici proprietar de cramă. Nu este nici degustător autorizat, nici critic de vin şi nici somelier. Nu este nici chelner, nici bucătar şi nici proprietar de cîrciumă. Deci, ce-i mai rămîne să fie? Paharnic, desigur! Un entuziast care încearcă să aducă vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastră, dar care au pretenţii fireşti pentru secolul în care trăim.“ Paharnicul recomandă vinuri la reţetele lui Costăchel (v. mai jos). Răzvan Avram mai are un blog, www.avram.ro, care îşi propune „să preamărească lenevia şi să declanşeze un atac împotriva culturii muncii din lumea occidentală, care i-a înrobit, demoralizat şi deprimat pe atît de mulţi dintre noi.“

● „Pivnicer“, http://pivnicer.blogspot.com. „Vinum est bonum.“

● „Printre vinuri“, www.printrevinuri.ro. „Vinuri, oameni, locuri, întîmplări.“

● „Costăchel“, www.costachel.ro, publicat de Marius Cristian. „Revistă virtuală de gastronomie reală.“ „Nu mai ţine minte nimeni cînd a apărut prima oara Costăchel în paginile Monitorului de pe vremuri. Unii zic că la sfîrşit de ’91, alţii – că la început de ’92. Dar asta contează prea puţin. Cert este că de-atunci au urmat o sumedenie de reţete împrăştiate prin ziare şi reviste, o carte (Caietul de reţete, apărut la Polirom în 2003) şi, de vreo trei ani, şi un site. Altminteri, dacă aţi deschis mai tîrziu calculatoarele, pseudonimul Costăchel a fost ales ca un modest omagiu pentru Păstorel, cu gîndul la imaginarul său prieten Costache.“ 

Mai multe