Biciclistul reparator

20 martie 2013   Tema săptămînii

Magazinul la care lucrez este pe strada Colţei nr. 18, cu profil pe biciclete şi reparaţii. Mircea Comşa mă numesc, iar meseria mea de bază a fost Electromecanică în Automatică, dar, după Revoluţie, s-a cam terminat. Pasiunea mea au fost reparaţiile de biciclete. Aici sînt de vreo şapte ani, dar am fost la multe ateliere înainte. Cea mai frecventă operaţiune e centratul, care e şi cea mai grea. Roţile nefiind centrate, toată bicicleta merge greu. Durează de la 20 de minute la 4 ore şi jumătate. Apoi, reglajul la frîne e baza, şi schimbătoarele trebuie să meargă.

Oamenii aduc bicicletele la revizie. Vin de toate. Cele mai bune sînt astea nou apărute, care pleacă de la 300 de euro în sus.

Sînt biciclist. Merg cam 7500 de km pe an. Am o bicicletă de 11 ani, care are 82.500 km la activ. Anul ăsta, o să ajung la 90.000. Aici, în Bucureşti, merg la muncă – 5 km dus-întors. Din Sălăjean. Iar sîmbăta-duminica, mai plec cu băieţii la plimbare, cîte 100 de km în afara Bucureştiului. Ne adunăm 16-20 de inşi şi ieşim la Argeş, la Bolintin Vale, la Olteniţa, facem baie în Dunăre.

În ’88, am făcut un drum Bucureşti – Timişoara cu un Sputnik, în două zile. Am avut ambiţie. În prima zi, am ajuns la mine-n sat, dincolo de Sibiu. O sută de zile m-am antrenat, mergînd pe linia de centură din jurul Bucureştiului. Am plecat la 5 dimineaţa şi am avut la mine 112 kg: eu, bicicleta şi bagajul – ouă fierte, cutia de nes, pîine. Singur am plecat... Doi ani la rînd am fost la mare cu bicicleta. În prima zi se ajunge la Slobozia, şi apoi continuăm.

Nu sîntem ca muncitorii de rînd, ci puţin mai sus. De învăţat pe altcineva? Totdeauna mi-am luat cîte doi-patru băieţi să-i învăţ, dar s-au reprofilat. Unii au ajuns ingineri sau avocaţi. Au venit la mine doar în perioada de liceu.

O centrare e 20 de lei, pînă-n 30. O revizie e 120, pînă-n 300. Un reglaj de frînă e 5 lei, unul de schimbător – tot atît. Vin din toate categoriile, dar cei care fac curierat şi trăiesc de pe urma bicicletei nu stau la rînd.

Am o bicicletă luată acum 11 ani la ocazie, un Bulls american, de prin Germania – care a costat, la vremea aceea, 200 de dolari, dar în care am băgat pînă acum 8500 de lei din ăştia noi. Consumabile de pe ea, cauciucuri, cabluri.

Am participat la Marea Evadare, prima duminică din mai: se pleacă de undeva de la Băneasa şi se merge pînă la Snagov.

a consemnat Iaromira POPOVICI

Foto: L. Muntean

Mai multe