Biblioteca publică rurală - modelul francez

19 decembrie 2012   Tema săptămînii

În Signy-l’Abbaye, departamentul Ardennes, Franţa, o comună încărcată de istorii şi de legende medievale, biblioteca este o fereastră către cultură, comunicare interumană, prietenie şi sprijin social. Cei aproximativ 1400 de locuitori, în mare parte vîrstnici, au învăţat lecţia istoriei. În 1793, Mînăstirea Notre-Dame de Signy a fost demolată, iar biblioteca din incinta acesteia – arsă din temelii.

În 2001, oficialii primăriei au cumpărat o casă construită la începutul secolului al XX-lea, în stilul Art Deco, pe cinci nivele, pe care intenţionau să o transforme în sediu al asociaţiilor pentru relaţii comunitare. În 2005, Catherine Groud, director adjunct al departamentului de cultură din cadrul Primăriei Signy-l’Abbaye, a venit cu o alternativă privită mai întîi cu suspiciune, apoi cu deschidere şi entuziasm de către întreaga comunitate: clădirea impozantă din strada Thin putea deveni, în urma unui proiect costisitor, dar viabil, un lăcaş socio-cultural în serviciul comunităţii.

Alain Rouxel – copreşedinte pe segmentul de carte şi lectură publică al FNCC (Federaţia Naţională a Colectivităţilor Teritoriale pentru Cultură) – declara, în cadrul unui colocviu cu tema „Reinventarea conceptului de bibliotecă: spaţii şi servicii publice în schimbare“, că „Bibliotecile reprezintă o metodă de luptă împotriva analfabetismului, ajută la învăţarea limbii franceze, înlesnesc familiarizarea cu scrisul, datorită atelierelor de scriere, şi, în plus, încurajează comunicarea interumană. Astfel, ne-am dat seama că, în zonele rurale, locul cel mai frecventat este adesea biblioteca, devenită – în majoritatea cazurilor – unicul serviciu public şi, de vreme ce nu mai există nici cafenele iar bisericile sînt închise, biblioteca reprezintă singurul loc de întîlnire al comunităţii“. Or, proiectul vizînd deschiderea unei biblioteci în Signy-l’Abbaye răspundea în totalitate nevoilor unei comunităţi rurale, private ani la rînd de existenţa unui spaţiu comun, de întîlnire, un spaţiu educaţional şi, în acelaşi timp, un serviciu public care să ofere consiliere socială.

Însă drumul nu avea să fie deloc uşor. De la probleme legate de bugetul alocat renovării şi amenajării spaţiului pînă la cele de ordin logistic, proiectul îşi croia cu greu drum în avalanşa de nevoi imediate ale populaţiei. „Este ridicol să citeşti o carte cînd ai la dispoziţie întreg Internetul“, susţineau opozanţii noului proiect, într-o perioadă în care însuşi conceptul de bibliotecă se afla (şi se află încă) la răscruce.

Costurile de renovare se ridicau la 600.000 de euro, la care se adăugau 200.000 de euro pentru achiziţionarea colecţiei (cărţi, DVD-uri, materiale didactice etc.), 200.000 de euro pentru amenajări interioare şi tot atît pentru exterior. Coordonatorii de proiect au optat pentru un mobilier de calitate, cu un preţ mai ridicat, în semn de respect faţă de viitori membri, propunîndu-le astfel un spaţiu unic, emblematic pentru ceea ce reprezintă – sau ar trebui să reprezinte – cultura în viaţa unei comunităţi.

Susţinut de primarul Jean-Pierre Grès şi consiliat îndeaproape de Chantal Valentin, responsabil al departamentului de carte şi lectură din cadrul DRAC (Direcţia Regională de Afaceri Culturale), proiectul s-a concretizat abia în 2007, cînd biblioteca şi-a primit cei dintîi vizitatori. Saltul a fost uriaş: de la o încăpere mică, demodată, uitată de lume, cu doar 25 de abonaţi şi trei rînduri de cărţi închise într-un dulap prăfuit, deschisă doar sîmbăta timp de o oră, Biblioteca „Yves Coppens“ din Signy-l’Abbaye a devenit o instituţie publică de succes, polivalentă. Pe o suprafaţă de 750 m2, spaţiul cuprinde: centru de consiliere socială pentru persoanele aflate în dificultate (indiferent de vîrstă, naţionalitate sau religie), mediatecă, sală de muzică şi sală destinată activităţilor extraşcolare, loc de joacă amenajat în camera destinată cărţilor pentru copii, o bibliotecă generoasă, bine echipată, cu un număr de peste 1000 de abonaţi, un punct de ajutor pentru completarea documentelor administrative (impozite, asigurări, cereri de angajare etc.) şi o cafenea.

În 2010, biblioteca din Signy-l’Abbaye a primit Premiul Juriului („Coup de cœur“), oferit anual de publicaţia franceză Livres Hebdo, în cadrul unei competiţii în care sînt premiate eforturile şi realizările marcante din domeniul bibliotecilor publice din Franţa. 

(Informaţiile despre bibliotecă sînt preluate de pe site-ul http://www.adbdp.asso.fr/spip.php?article1086.)

Alida Mocanu este absolventă a masteratului de Teoria şi Practica Editării din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti.

Foto: P. Mihail

Mai multe