„Baby hearing“

1 aprilie 2015   Tema săptămînii

„Baby hearing“ este un proiect care are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei prin dotarea a şapte spitale cu aparatură de testare a auzului la nou-născut. Aceste spitale sînt: Spitalul Clinic „Elias“ din Bucureşti, Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei“ din Constanţa, Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi, Spitalul Judeţean Alexandria, Maternitatea Ploieşti, Spitalul Judeţean Piteşti şi Spitalul „M. S. Curie“ din Bucureşti. Pentru o integrare cît mai bună a copiilor hipoacuzici în învăţămîntul de masă, este nevoie de o intervenţie timpurie, iar aceasta nu se poate realiza decît printr-o depistare cît mai precoce a hipoacuziei. Proiectul „Baby hearing“, iniţiat de Asociaţia Audiosofia, a cîştigat o finanţare de 42.000 de euro în cadrul programului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“ din 2014 al Fundaţiei Orange, pentru a dota şapte spitale cu aparatura de screening auditiv ce va permite testarea pentru auz a tuturor nou-născuţilor încă din primele zile de viaţă. 

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de un an în cele şapte spitale menţionate şi estimăm că în decursul unui an vor fi testaţi prin

auditiv peste 10.000 de copii din cele cinci judeţe (Constanţa, Galaţi, Teleorman, Argeş şi Prahova) plus Bucureşti. 

Credem că proiectul „Baby hearing“ a avut şi are un real succes din mai multe motive. Avînd cîte o conferinţă de presă la fiecare spital unde s-au donat aparatele de testare a auzului la nou-născut, am reuşit să atragem atenţia atît opiniei publice, cît şi presei centrale şi locale asupra importanţei acestei probleme, şi anume depistarea cît mai precoce a hipoacuziei prin testarea pentru auz, încă de la naştere, a copiilor. Am reuşit, de asemenea, să atragem atenţia autorităţilor, şi în special a Ministerului Sănătăţii, asupra importanţei implementării cu adevărat la nivel naţional a

-ului auditiv (deşi exista un Program Naţional de

Auditiv încă din anul 2006, dar după opt ani de funcţionare în acest program erau incluse doar 17 maternităţi în toată ţara), astfel că Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfîrşitul anului trecut, dorinţa de extindere a testărilor auditive la nou-născut în toate maternităţile din ţară. 

Şi, nu în ultimul rînd, avînd în vedere numărul mare de beneficiari ai proiectului, credem că am contribuit la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate oferite nou-născuţilor în cele şase judeţe în care se desfăşoară proiectul, dar şi la o conştientizare mai bună a acestor aspecte în rîndul părinţilor. 

Alexandra Neagu este medic primar ORL şi preşedinta Asociaţiei Audiosofia. 

Foto: Fundaţia Orange

Mai multe