Băbeni – profil

23 septembrie 2015   Tema săptămînii

Băbeni, cel mai mare oraş din Vîlcea după municipiile Rîmnicu Vîlcea şi Drăgăşani, şi supranumit „oraşul celor trei naţii – români, ungureni şi rudari“, are o veche tradiţie în arta meşteşugurilor, comunitatea rudarilor fiind celebră pentru obiectele de uz gospodăresc produse din lemn. Stabiliţi aici înainte de venirea perioadei comuniste, rudarii au fost forţaţi în timpul comunismului să lucreze în noile fabrici de tîmplărie, pierzîndu-se temporar vechea tradiţie a meşteşugurilor făcute individual. 

După 1990 şi după colapsul majorităţii fabricilor de tîmplărie, vechile tradiţii ale rudarilor revin, momentan Primăria Băbeni autorizînd peste 2000 de rudari în vechea meserie a produselor din lemn. 

Nicu Drăgan a fost angajat la fabrica de cherestea din localitate, actualmente fiind administratorul unei cooperative, înfiinţată în urmă cu trei ani şi avînd 30 de membri. Majoritatea produselor din lemn sînt vîndute prin intermediul tîrgurilor din toată ţara, dar au primit comenzi şi din Austria şi Japonia. De exemplu, pînă la sfîrşitul anului, trebuie să producă 120 de piese pentru o persoană din Japonia. 

Meseria a îmbrăţişat-o de la părinţii săi, care i-au lăsat toate instrumentele necesare lucrului în lemn. Soţia sa face linguri din lemn, iar pe viitor vor să deschidă un chioşc de vară în Bucureşti pentru a putea vinde obiectele turiştilor străini. Pentru a se descurca, anul trecut a lucrat în Germania, culegînd căpşuni, mulţi dintre rudarii din Băbeni alegînd, în lipsa cererii pentru produsele lor, aceeaşi cale.  

Mai multe