Aspiratoarele zburătoare americane și spionii ruși

12 noiembrie 2019   Tema săptămînii

Temele care nasc cele mai pasionale poziții antioccidentale în peisajul public bulgar sînt, firesc, cele conectate direct la personaje și întîmplări naționale. Temele mai generale, care pot influența indirect societatea, produc mai degrabă mesaje moderate, fără emoție. În ultimul an, două au fost prilejurile de care presa și politicienii de la Sofia s-au folosit din plin pentru a se orienta față de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Primul prilej a fost deținerea de către Bulgaria a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în 2018. Al doilea prilej a fost reprezentat de saga achiziției militare de aparate de zbor de luptă, încheiat cu un acord pentru cumpărarea a opt jet-uri F16.

Bulgaria a deținut președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2018. În ciuda așteptărilor mai degrabă scăzute din partea mai vechilor membri ai Uniunii, bulgarii s-au dovedit pregătiți pentru sarcinile pe care au trebuit să le îndeplinească. La Sofia, însă, nici vorbă de unitate: președintele Rumen Radev, socialist, a opinat că premierul Boyko Borisov, de dreapta, a fost lăudat de liderii UE doar din politețe și că, de fapt, singurul succes al lui Borisov a fost să capitalizeze pentru jumătatea de an de la Bruxelles exclusiv pentru propria imagine. Cu aceeași ocazie, publicații altfel critice cu socialiștii, în general, au împărtășit părerea lui Radev și l-au criticat intens pe Borisov pentru guvernarea sa „europeană“.

Istoria cumpărării de către Bulgaria a avioanelor de vînătoare necesare securizării spațiului aerian național s-a încheiat în august a.c., cînd Bulgaria a făcut plata integrală a aparatelor de zbor: 1,2 miliarde de dolari pentru opt unități. Mulți politicieni, însă, au exprimat puncte de vedere antiamericane în încercarea de a justifica împiedicarea achiziției. În iunie, președintele bulgar a criticat prețul aparatelor de zbor și dotarea acestora, iar Volen Siderov, președintele partidului naționalist Ataka, a opinat că tranzacția nu ar fi decît cumpărarea bunăvoinței americane cu bani prea mulți, în condițiile în care alte țări au primit F16 drept cadou. În luna următoare, superavionul a fost comparat, ironic, de către unii politicieni bulgari, cu cel mai scump aspirator produs vreodată, a fost considerat atît de dăunător încît ar îngropa țara, ar crește deficitul, ar lăsa bătrînii fără pensii și altele în aceeași notă.

Prin comparație cu războiul politic și de imagine pentru dotarea armatei bulgare, toate celelalte teme care au dus la exprimarea unor poziții antioccidentale par mai degrabă plictisitoare. Alegerile europene de la sfîrșitul lunii mai, așa cum era de așteptat, au provocat dezbateri despre rolul Uniunii în viața bulgarilor, însă mai mult formale, exceptînd puncte de vedere ca acela al lui Volen Siderov, care a militat pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană după anexarea Crimeii.

Nici negocierile post-alegeri europene pentru pozițiile la vîrful Parlamentului și Comisiei Europene nu au declanșat pasiunile care au încins atmosfera la București, de exemplu, deși, într-adevăr, multe articole din presa sofiotă din iunie și iulie au remarcat negativ tocmelile de la Bruxelles. Este de menționat că, în acest context, președintele Rumen Radev a preferat să meargă la Moscova și, acolo, să emită opinia că Bulgaria ar trebui mai degrabă să se uite spre Est, nu neapărat numai spre Vest.

Un nou posibil val de refugiați care ar inunda Europa cu permisiunea Turciei și multele războaie comerciale ale SUA au generat mesaje antioccidentale spre sfîrșitul verii. Dar tot un subiect foarte local a creat atitudini antivestice la Sofia: expulzarea generalului sovietic de informații în rezervă Leonid Reșetnikov, sub acuzația de spionaj. Presa bulgară a lunii septembrie l-a citat pe larg pe Reșetnikov, care a opinat că totul s-a făcut la comanda americanilor și că, mai mult, la mijloc este un plan al NATO îndreptat împotriva Rusiei.

Ivet Arabova este editor, 24 Chasa (Sofia, Bulgaria)

Stanimir Vaglenov este jurnalist de investigație, membru International Consortium of Investigative Journalists

Mai multe