Agenţii de presă

16 octombrie 2013   Tema săptămînii

● Agence France-Press. Începuturile AFP datează din 1835, cînd parizianul Charles Havas creează Agence Havas, prima agenţie de ştiri din lume. În aprilie 2003, AFP a intrat într-un parteneriat cu Getty Images. (afp.com)

● Associated Press. A fost creată în 1846, cînd cinci ziare din New York şi-au unit forţele pentru a împărţi costurile de transmitere a ştirilor despre războiul mexicano-american. De-a lungul timpului, AP a fost prima agenţie de ştiri care a transmis informaţii despre cele mai importante momente ale istoriei, de la asasinarea lui Abraham Lincoln sau atacul de la Pearl Harbor, la căderea şahului Iranului şi moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea. (ap.org)

Reuters. Bazele agenţiei au fost puse în 1851, de către Paul Julius Reuter – un imigrant german în Marea Britanie –, la Bursa Regală din Londra. În 2008, grupul Reuters este asimilat de corporaţia Thomson, formînd Thomson Reuters – cea mai mare agenţie internaţională multimedia de ştiri. (reuters.com; thomsonreuters.com

● European Pressphoto Agency. A fost fondată în 1985 de către şapte agenţii europene, ca o alternativă la serviciile anglo-saxone de imagini oferite la acel moment. Astăzi, EPA are 11 membri, lideri de top în ţările lor. Pe lîngă evenimentele acoperite de către acestea, EPA şi-a extins serviciul pentru a acoperi America de Nord, America de Sud, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. (epa.eu)

Mai multe