Aer proaspăt

1 mai 2019   Tema săptămînii

În zilele de 3-7 aprilie a avut loc la Arad prima ediție a Conferințelor Dilema veche. Susținute de Primăria municipiului-gazdă și organizate de Festivalul de Științe Umaniste, Conferințele au adus în fața publicului arădean conferențiari unul și unul, reuniți sub titlul „Europa versus…“: Daniel Funeriu, Augustin Ioan, Theodor Paleologu, Mircea Vasilescu, Teodor Baconschi, Horia-Roman Patapievici. Conferințele s-au încheiat cu un recital de pian absolut formidabil al lui Andrei Vieru, desfășurat în sala Filarmonicii locale.

Rar a avut Dilema veche o întîlnire directă mai caldă și mai consistentă cu un atît de numeros public doritor de cultură – realmente, sute de persoane. Publicul arădean, venit în număr mare în fiecare dintre cele cinci seri ale Conferințelor, ne-a impresionat. Văzîndu-i și ascultîndu-i pe arădeni am înțeles noi, bucureștenii, obișnuiți mai degrabă cu nevrozele trepidante, vanitățile stupide și superficialitatea că România temeinică și cuminte are, încă, șansele ei. Aradul a fost pentru noi aerul proaspăt pe care nu credeam că-l vom mai respira în România acestor zile. Dar acest Arad, deștept, decent, demn, cultural, sănătos, într-un cuvînt, ne a rezervat nu doar revelația unui prezent plauzibil, ci și speranța unui viitor bun. Alături de Mircea Vasilescu, reprezentînd împreună revista noastră, am avut o întîlnire de neuitat cu elevii Liceului „Moise Nicoară“ și cu profesorii lor. Inteligenți și informați, alerți spiritualicește și deja obișnuiți cu întemeierile serioase, liceenii arădeni ne-au cucerit cu totul.

Dosarul acesta este pentru noi, dilematicii bucureșteni și prietenii arădeni, un fel de album al unor amintiri de neuitat. Pentru dumneavoastră, cei care n ați fost acolo, este o punere la curent cu o mare manifestare culturală românească. Și o invitație implicită de a veni la Arad, anul viitor, la cea de-a doua ediție a Conferințelor.

Dosarul cuprinde fragmente din conferințele susținute de invitații noștri. Inevitabil, trecerea lor din versiunea orală în cea scrisă a necesitat o minimă editare.

Ilustrație de Ion BARBU

Mai multe