Adoptă o casă la Roșia Montană - cum intervenim?

4 martie 2020   Tema săptămînii

Roșia Montană este unul dintre punctele fierbinți pe harta patrimoniului în pericol din România, iar amenințările, vechi de 20 de ani, sînt de mai multe feluri: pe de o parte, lipsa investițiilor și a atenției instituționale cu care autoritățile îi erau datoare, iar pe de altă parte, amenințarea reprezentată de dezvoltarea unui proiect minier mamut, care ar fi consumat la propriu cele mai importante elemente ale sitului istoric – galeriile miniere romane. Aceste galerii, alături de tot ceea ce a generat activitatea minieră în două milenii (peisajul industrial, așezarea, fondul construit istoric etc.), se constituie într-o alcătuire unică în lume, așa cum aveau să ne confirme evaluările experților. Din aceste motive, Roșia Montană a activat societatea civilă și comunitatea profesională, aflate într-un contrasens evident și constant cu acțiunile asumate de stat.

Într-un astfel de context particular a apărut Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană, derulat din 2012 de Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie (ARA) în parteneriat cu comunitatea locală statornică. Un mod de abordare inedit, al cărui obiectiv principal este acela de a împiedica distrugerea patrimoniului construit, activînd membri ai comunității, meșteri locali și voluntari proveniți din zone profesionale asociate conservării patrimoniului.

Adoptă o Casă a fost singura inițiativă destinată recuperării patrimoniului construit de la Roșia Montană pînă acum. Am intervenit pe nouă clădiri, iar alte cinci sînt în diferite faze de documentare/autorizare. Campania din 2019 ne-a adus în fața unui adevărat asalt din partea celor care au dorit să contribuie voluntar, „la firul ierbii“: peste 100 de studenți din țară și din străinătate. A fost un an în care ne-am bucurat și de cea mai consistentă implicare a beneficiarilor. În cele două luni și jumătate de activitate am remontat o fierărie istorică, am început lucrările și am avansat consistent la anexa casei parohiale greco-catolice și la Casa Cercetașilor, ambele într-o stare de degradare avansată.

Casa Cercetașilor are șansa acum să își redobîndească strălucirea și vocația publică. Clădirea se află în piața centrală, către care se deschide printr-o riguroasă fațadă neoclasică. A fost ridicată de o prosperă familie de mineri care în 1884 deschide aici și o prăvălie, în care erau pregătiți ucenici în ale comerțului. Silviu Bocaniciu, proprietarul, era totodată un mare pasionat de fotografie, iar lucrările sale reprezintă azi o importantă sursă documentară nu doar pentru clădirea în care a locuit, azi monument istoric clasat, dar și pentru perioada modernă și contemporană a Roșiei Montane. Am obținut autorizația de intervenție de primă necesitate în 2019 și tot atunci am demarat lucrările. Au fost înlăturate elementele nocive care amenințau integritatea clădirii: planșee de beton, tencuieli de ciment, improvizații „moderne“. S-au refăcut zidurile din piatră seacă, planșele din bîrne de lemn, au fost puse în siguranță zonele puternic afectate, iar pentru 2020 planurile sînt chiar mai ambițioase. Ne dorim ca pînă la finele campaniei să finalizăm fațada, iar spațiile de la parter să se redeschidă publicului. Aici, noul proprietar dorește să amenajeze un mic bistrou din a cărui activitate să poată susține pe mai departe lucrările de renovare, dar și activitatea centrului local de cercetași și a întreprinderii sociale pe care a înființat-o, Made in Roșia Montană, ambele cu sediul în această clădire. Sînt lucrări care vor avea un impact substanțial asupra clădirii, dar și asupra spațiului public, prin recuperarea atmosferei vechiul tîrg minier caracterizat printr-o efervescentă activitate comercială și socială.

Casa Cercetașilor este poate cea mai relevantă dintre intervențiile noastre în raport cu obiectivele pe care ni le-am asumat: o acțiune alimentată de energia voluntarilor și tinerilor specialiști, cu implicarea directă și asumată a celor care vor beneficia de rezultatul final, un rezultat care se întoarce în mod direct și nemijlocit către comunitate, urmînd să găzduiască activități dedicate publicului și comunității. Pe de altă parte, implicarea tinerilor, viitorilor profesioniști, nu rămîne un exercițiu steril, pur didactic, ci este parte a acestui rezultat: ce iese din mîinile lor rămîne aici, la temelia caselor pe care intervenim, iar acest mod de lucru îi motivează și îi responsabilizează, îi face să revină.

Adoptă o Casă este despre pași mici și rezultate mari, despre resurse puține valorificate prin multă energie și entuziasm. Este o abordare apărută din disperarea de a salva și care a evoluat în timp într-un sistem ușor replicabil în alte situri bogate în resurse de patrimoniu. Este în egală măsură un prilej pentru o discuție foarte necesară despre sustenabilitate, etică și solidaritate în raport cu patrimoniul și cu comunitatea din care ajungem astfel să facem parte.

Claudia Apostol este arhitectă. Este membră a Asociației ARA, inițiatoare a proiectului Adoptă o Casă la Roșia Montană.

Mai multe