50 de clişee alb pe negru

13 ianuarie 2016   Tema săptămînii

Iată Fifty Shades of Grey rezumat pentru adulţi:

     Ea e liceană, el deţine un imperiu corporatist la doar 27 de ani.

     Se cunosc la un interviu, ea are emoţii şi îşi muşcă buza de jos; se despart privindu-se intens în ochi în timp ce uşile liftului se închid.

     El o scoate la o cafea, îi face cadou un laptop, o plimbă cu elicopterul (camera filmează oraşul Seattle la apus), o salvează cînd e să dea o bicicletă peste ea - îi  spune, totuşi, să stea departe de el. 

     Ea nu stă, îşi muşcă buza de jos, el îi spune: „Gusturile mele sînt unice, tu nu poţi înţelege”, ea îi cere: „Iluminează-mă, te rog!”, el îi arată camera cu unelte sado-maso, îi zice: „Deci eu sînt Dominator, iar tu vei fi Dominata mea” şi îi înmînează un contract de confidenţialitate. Ea îşi muşcă buza de jos.

     El îi spune: „Să ştii că eu nu fac dragoste, eu fut” (sau "regulez", conform subtitrării), o trînteşte pe pat, îi leagă mîinile cu cravata lui gri scumpă, îi umezeşte buzele cu vin, îi plimbă un cub de gheaţă peste sîni, o dezvirginează cu prezervativ (camera filmează sînii ei, spatele lui în oglindă, gleznele ei frecîndu-se de cearşaf). Postcoital, el cîntă la pian un cîntec trist.

     Ea citeşte contractul cu atenţie, după care îi spune: „Fără 

 şi fără să fiu legată cu bandă adezivă, doar cu sfoară”, îşi muşcă buza de jos, el înghite în sec.

El îi spune: „Mie nu-mi place să fiu atins şi nu dorm cu nimeni", ea îl întreabă: „Dar de ce vrei să-mi faci rău?”, el îi spune: „Aşa sînt eu. Dar o să-ţi facă plăcere, ai să vezi, ai încredere în mine!”, îi face cadou o maşină roşie, ea îşi muşcă buza de jos, se sărută în lift, o plimbă cu avionul (vedere aeriană frumoasă).

     El o duce în camera sado-maso, o leagă, o mîngîie puţin cu biciul, după care îi dă şase lovituri peste fund, pe care ea le numără pentru că aşa i-a spus el (camera filmează faţa lui asudată şi faţa ei înlăcrimată).

     Ea plînge şi îi spune: „Totuşi, de ce îţi place să-mi faci rău?”, el îi spune: „Am fost abuzat în copilărie. Dar nu-ţi pot spune mai mult, e prea greu”. El cîntă la pian un cîntec trist.

     Ea zice: „De ce cînţi numai cîntece triste?”, el tace; ea îi zice: „M-am îndrăgostit de tine. De ce nu mă laşi să te ating, de ce nu dormi cu mine, de ce?”, el îi răspunde: „Ţi-am spus că eu nu fac lucruri romantice din astea. Aşa sînt eu.”

     Se despart privindu-se îndureraţi în ochi în timp ce uşile liftului se închid.

este atît de pudic, încît zici că e o producţie Hallmark (orice videoclip pop conţine mai multe imagini cu tentă sexuală); prin urmare, bunicii şi-ar putea duce nepoţeii la acest film care ar putea fi difuzat chiar în şcoli pentru latura sa educativă: ea e virgină, el foloseşte prezervativ, o sfătuieşte să mănînce sănătos şi îi interzice alcoolul, amîndoi au relaţii bune cu familia, el se îmbracă elegant. Ar mai fi cele două referinţe, una la Tess d`Urbervilles, cealaltă la Calder Willingham.

 este atît de rău jucat (actorul care îl joacă pe Grey zici că e simulare pe computer), atît de plin de clişee şi de ridicol, încît abia asta îl apropie de pornografie, dar una specială, care ar trebui interzisă celor peste 12 ani. Prin lipsă de imaginaţie şi plictiseală este un afront adus tuturor celor care au făcut sex măcar o dată-n viaţa lor (nici măcar o scenă de sex oral?).

pe o scară de la 1 la 10, i-aş dat nota 0,2 (pentru cele cîteva replici involuntar comice; la un moment dat mama ei o întreabă: „Am auzit că ai un iubit. Sper că te face fericită”.)

Recomandare de filme adevărate pe acelaşi subiect

de Mike Nichols,

de Lars von Trier şi 

 de Steven Shainberg.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Mai multe