3 întrebări pentru Sorin TĂUŞ

24 aprilie 2012   Tema săptămînii

Ce planuri aveţi pentru Biblioteca Publică din Feldioara?

Activitatea unei biblioteci în mijlocul comunităţii din Feldioara este esenţială. Memoria, inteligenţa umană se dezvoltă, ca orice organ al corpului, prin exerciţiu, iar cititul este de o importanţă covîrşitoare (repetitio is mater studiorum). Din acest motiv, generaţiile de azi au o cultură generală mai restrînsă, multe dintre operele scriitorilor români şi universali negăsindu-se pe suporturi electronice, ci doar pe suport de hîrtie. Internetul este rapid, la îndemîna tuturor, fiind, de multe ori, la fel de superficial ca şi TV-ul. Cînd te interesează ceva – un cuvînt, un citat, o explicaţie –, dai o căutare pe web şi calculatorul îţi aduce strict ceea ce te interesează. Citeşti, memorezi lucruri scoase din context, iar mai tîrziu nu mai ştii mare lucru. Atunci cînd cauţi o explicaţie într-o carte, va trebui să aprofundezi, durează pînă găseşti răspunsul, soluţia. Fără să vrei, citeşti şi alte lucruri, care nu ţin de ceea ce ai căutat, şi, undeva, toate acestea se depozitează în memorie, ajungînd să îţi fie de folos, poate, în timp.

Aşadar, în momentul de faţă, în localitatea Feldioara este în derulare un program „Biblionet”, prin care dorim să reamintim comunităţii noastre încet, dar sigur, necesitatea şi importanţa unei biblioteci.

Cum veţi constitui fondul de carte?

Fondul de carte necesar pentru desfăşurarea acestui program este constituit în general din donaţii, în localitate fiind foarte multe persoane care au un volum mare de cărţi şi care, la vestea înfiinţării „Biblionet”-ului, s-au oferit cu plăcere să ne dăruiască o bună parte din colecţiile particulare pe care le deţineau.

Care vor fi beneficiarii direcţi ai acestui proiect?

Spuneam că multe persoane au oferit cu plăcere aceste volume tocmai pentru că, în localitatea noastră, învaţă aproximativ 1000 de elevi, iar dorinţa de a le trezi acestora interesul pentru citit este foarte mare.

De asemenea, biblioteca îi va deservi pe cei 7000 de locuitori ai comunei Feldioara, şi nu numai, fiind amplasată în centrul localităţii, în incinta Căminului Cultural, unde beneficiază de un spaţiu generos şi de o cameră de lectură special amenajată.

Sorin Tăuş este primarul comunei Feldioara, judeţul Braşov.

a consemnat Patricia MIHAIL

Mai multe