Popularizarea ştiinţei pe Internet

22 aprilie 2010   Știință și tehnologie

Apariţia Internetului a adus activităţile de popularizare a ştiinţei şi în lumea virtuală. Ediţiile online ale publicaţiilor şi televiziunilor specializate au fost primele care au ocupat spaţiul virtual. Alături de ele au început să răsară în ultimii ani şi portaluri şi publicaţii noi, dedicate navigatorilor pe Internet. Un exemplu relevant este stiintaazi.ro – unul dintre cele mai importante portaluri de ştiinţă în limba română, fondat de un student român în străinătate (A. S.). 

PASUL 0: EXPERIENŢA CANADIANĂ
Acum aproape doi ani eram student la doctorat în fizica experimentală a particulelor la Universitatea McGill din Montréal, Canada. Participasem ca voluntar la acţiuni de promovare a ştiinţei la Montréal şi văzusem cum se organizau studenţii şi cercetătorii din ştiinţă pentru a comunica eficient ştiinţa către publicul larg. Am dorit atunci să existe acelaşi lucru şi pentru România şi Republica Moldova, în limba română. Deşi nu eram în ţară, Internetul făcea totuşi posibil să contribui la promovarea ştiinţei în limba română. 

PASUL 1: FONDAREA FIZICAPARTICULELOR.RO 
Aşa că am creat atunci un portal dedicat fizicii particulelor, domeniul meu de studiu, acelaşi cu cel al celebrului accelerator de particule Large Hadron Collider de la Geneva. Cu permisiunea revistelor de promovare a fizicii particulelor Symmetry din SUA şi Elementaire din Franţa, am tradus articole de acolo şi le-am publicat pe site. Cu permisiunea laboratorului american Berkeley am tradus şi site-ul Aventura Particulelor, care explică fizica particulelor pe înţelesul copiilor.

În decembrie 2007 am mers în ţară înadins cu două săptămîni înainte de venirea vacanţei şi am ţinut cîte o prezentare de o oră despre fizica particulelor, urmată de discuţii pentru liceeni de la şapte licee mari din ţară. După întîlnire, am menţinut contactul cu elevii, iar o parte dintre ei au devenit voluntari ai proiectului. Ei traduceau articole din aceste reviste, plus articole ale NASA sau declaraţii de presă ale cercetătorilor, iar eu le corectam şi le puneam pe site. Elevii cîştigau astfel experienţă nu doar cu limba engleză, dar şi cu fizica, căci le explicam noţiunile de fizică pe care nu le înţelegeau. În plus, cîştigau o diplomă şi premii în enciclopedii de ştiinţă în engleză. Totodată, creasem şi un forum de ştiinţă, unul dintre puţinele din România, unde intrau uşor în contact unii dintre oamenii pasionaţi de ştiinţă.

PASUL 2: COLABORAREA CU STIINTA.INFO
În acelaşi timp, am descoperit un portal de ştiinţă care începuse odată cu fizicaparticulelor.ro, dar care oferea ştiri din tot spectrul ştiinţei: stiinta.info. Pe acest portal am început să scriu articole proprii, care erau preluate de ediţiile online ale presei româneşti. Totodată, am iniţiat primul concurs de ştiinţă pentru liceeni, pentru care am găsit sponsorizări de peste 1000 de euro şi pe care l-am promovat în toată ţara. Articole proprii şi concursuri formau calea de urmat. 

PASUL 3: FONDAREA STIINTAAZI.RO
Cu acest bagaj de cunoştinţe acumulate, am creat în vara lui 2008 site-ul stiintaazi.ro, un portal care îşi propunea să extindă activităţile de la fizicaparticulelor.ro la tot spectrul ştiinţei. Noi voluntari s-au alăturat proiectului: atît studenţi, cît şi elevi. S-au alăturat şi noi licee. Împreună am organizat trei-patru concursuri de ştiinţă cu premii pentru liceeni în 2008, un calendar de astronomie pe 2009, animaţii Flash cu harta României, după observatoare astronomice sau muzee, jocuri educative şi alte proiecte de ştiinţă. Forumul de ştiinţă s-a dezvoltat şi el.

Articolele de la stiintaazi.ro sînt scrise de noi pe cît posibil pe înţelesul tuturor sau sînt traduse doar cu permisiunea sursei şi acest lucru este menţionat clar. Toţi voluntarii stiintaazi.ro au fost învăţaţi să înţeleagă legea drepturilor de ajutor şi ce înseamnă furtul intelectual sau plagiatul. Căutăm să selectăm numai ştirile importante din ştiinţă. Sursele noastre sînt cîteva site-uri de ştiri de ştiinţă în limba engleză, precum Physorg.com, ScienceNews.org, ScienceDaily.com, dar şi paginile de ştiinţă ale BBC News, The Telegraph sau ale revistelor de ştiinţă Nature şi Science. Eforturile noastre au succes avînd în vedere că portalul a ajuns la peste 3000 de vizitatori unici pe zi, că primim comentarii la articole şi că există o intensă activitate pe forum.

Adrian Buzatu este doctorand în fizica experimentală a particulelor la Universitatea McGill, Montreal, Canada şi este fondator şi coordonator al site-urilor Fizica Particulelor şi Știinta Azi.

Mai multe