Vocea părinţilor din toată ţara
Am aflat, de pe Internet, că există Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi din Învăţămîntul Preuniversitar. Citind informaţia, nu m-am gîndit decît că, în condiţiile unui sistem de învăţămînt precar, există o voce în plus, cea a părinţilor, care ar putea susţine reformarea imediată a educaţiei instituţionale din România. Mă aşteptam, deci, să găsesc pagini pline de dezbateri, interogaţii, soluţii, programe privind viitorul copiilor în şcolile autohtone.
Iată, în schimb, ce am găsit pe site-ul sus-numitei federaţii. Există un statut, desigur, în care sînt inventariate – în limbaj de obţinut bani europeni – scopuri, obiective, reguli interne şi liste de membri fondatori. Care este rolul FNAP-IP? Aflăm de pe site-ul federaţiei: „FNAP-IP reprezintă, susţine şi apără interesele comune ale membrilor săi şi ale copiilor angrenaţi în realizarea unui nivel tot mai performant de educaţie, cultură şi bună stare în mediul preuniversitar, atît la nivel naţional, regional, judeţean şi local, cît şi în plan internaţional, în relaţiile cu autorităţile publice, centrale şi locale, instituţiile statului, patronatele, sindicatele şi cu orice alte organizaţii neguvernamentale sau persoane juridice.“
Cum face asta? Nimic mai simplu, ne uităm la acţiunile lor, în număr de două, desfăşurate în anul 2011: părinţii şi copiii sînt invitaţi la „cafeneaua prosănătate“, unde fac cursuri de prim ajutor, sau la „cafeneaua de psihologie“, unde învaţă despre optimizarea comunicării. În afară de activităţi, federaţia mai are şi secţiunea „evenimente“, unde este descris unul singur, şi anume o competiţie lansată, în 2012, de Agenţia Europeană de Mediu. La secţiunea proiectelor europene sînt descrise proceduri de achiziţii de fonduri pentru editare, tipărire şi distribuţie de broşuri pentru Fundaţia Academică Alumni. Este o fundaţie din Constanţa, de pe al cărei site afli că se ocupă cu cercetarea, cu Ansamblul „Florile Dobrogei“ şi cu ECE Rombul Dobrogea, care are un singur proiect, dar de mare anvergură şi ambiţios – „Românii şi bulgarii din Dobrogea europeană“. Paginile aceleiaşi fundaţii sînt, în schimb, pline de anunţuri de mică publicitate, care te îmbie să pariezi de acasă, să cumperi combustibil ieftin sau cafea verde la preţuri fără concurenţă.
Dar să revenim la Federaţia Naţională a Părinţilor, care are şi comunicate de presă, e drept, destul de vechi, din 2013, dar informaţiile sînt preţioase: aflăm, deci, că în februarie 2013 a fost lansat Programul „Şcoala Părinţilor“, ocazie cu care primarului Sorin Oprescu şi ministrului Remus Pricopie le-au fost înmînate, din partea federaţiei, evident, diplome de membri de onoare şi „marca încrederii“ pentru „implicarea domniilor lor în şcoala românească şi educaţia copiilor noştri“. Este absolut firesc să fie răsplătite eforturile primarului care construieşte şosele peste clădiri din patrimoniu, vorbeşte agramat şi nu are nici măcar o idee despre ce are de făcut cu şcolile din periferiile Capitalei, aflate în paragină. Este normal să mulţumeşti public unui minister care a livrat, pînă acum, miniştri plagiatori, comisii care nu penalizează copiatul lucrărilor de doctorat, sau care visează la programe ultraperformante de manuale electronice, în timp ce mii de copii n-au parte nici măcar de caiete de colorat.
Astfel prezentîndu-se, FNAP-IP pare o glumă. Încă una, proastă, făcută pe seama generaţiilor tinere.
Maria Iordănescu este psiholog.