Vaccin și homeschooling
Două personaje foarte cunoscute ale vieții publice autohtone, o cîntăreață și o jurnalistă, au dat pe site-urile de socializare cîteva „comunicate“ importante despre relația cu două sisteme publice de stat: școala și sistemul medical. Pe scurt, cele două doamne își exprimau neîncrederea în aceste sisteme și semnalau răul pe care îl pot produce asupra copiilor; în final, ele își anunțau decizia de a-și ține departe familia de ele. Evident, ambele anunțuri au fost comentate din rărunchi, mai mult sau mai puțin competent, mai mult sau mai puțin agramat, mai cu vorbă bună sau mai ca la bodegă. Una peste alta, faptul în sine că au apărut „dezbateri“ – sau oricum se vor fi numit ele – nu e rău. Dincolo însă de opțiunile fiecăruia, problema cea mai importantă mi se pare aceea a responsabilității pe care o ai atunci cînd eşti un nume cunoscut în mass-media şi faci afirmații publice citite de zeci de mii de fani, afirmații care nu vin din domeniul de competență profesională pentru care te-ai făcut remarcat. Iar aici se diferențiază cele două mesaje transmise pe Internet. Dar să le luăm pe rînd.
Iată afirmația artistei: „Mi-am dat seama că sistemul de învăţămînt, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţa altora şi cît ştiu, şi cît au învăţat este depăşit de vremurile pe care le trăim. (…) Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară.“ Solista nu a chemat oștiri la luptă împotriva sistemului de învățămînt, nu a ridicat fortărețe, nu a îndemnat oamenii să ocolească străzile cu instituții şcolare. Și-a spus doar opinia despre cum vede ea educația propriilor copii. În legătură cu această opțiune, ar fi totuși de făcut cîteva comentarii: 1) educația în sistem homeschooling nu este încă, din păcate, reglementată prin lege, în țara noastră; 2) acest tip de educație este unul foarte costisitor, și ca timp, și ca bani. Sînt doar două motive pentru care homeschooling-ul nu poate fi propus ca soluție pentru educația de masă, ci doar ca opțiune privată. O opțiune care include, pe lîngă efecte formative benefice, și niscaiva bătălii de dus, bătălii care nu sînt numai ale adulților, ci și ale copiilor: bătălii cu sistemul oficial de educație, un sistem inerțial, înțepenit, foarte puțin deschis inovațiilor, bătălii cu presiunile opiniei publice şi bătălii cu prejudecățile comunității mici și mari din care familia face parte.
Să trecem la cel de-al doilea personaj: o jurnalistă care înfierează sistemul medical din țara noastră. Dar nu numai pe cel din țara noastră, ci din toată lumea. Și nu numai sistemul medical, ci toate achizițiile științifice din ultima sută de ani. Îmi pare sincer rău că doamna cu pricina a atras, prin postările dumneaei, valuri de grosolănii, injurii, mizerii. Nu există, în nici un caz, justificări pentru astfel de reacții. Dar asta e! Facebook-ul e mare, mai mare decît grădina lui Dumnezeu.
Pe de altă parte, însă, cred că felul în care a ales doamna cu pricina să își facă cunoscute opiniile este cu totul nepotrivit. Am să dau cîteva exemple. 1) Domnia-sa spune: „Nu sînt om de știință, sînt doar un om care își expune opinia cu privire la neregulile din terapia nou-născuților (vaccinurile)“. Urmează, ca argumente, diverse statistici, cerecetări, dispute. Dar dacă cea care face aceste afirmații nu este om de știință, atunci nici nu poate trage concluzii științifice definitive asupra unor proceduri cercetate științific și nici nu poate face educație medicală altora. Poate cel mult să atragă atenția asupra unor posibile inadvertențe, anomalii produse de sistemul medical. 2) Jurnalista mai spune că are dreptul legal la opinie. Sigur că are dreptul legal, dar noi vorbim despre cel moral: aici nu vorbim despre Gigi din Focșani care spune la bodegă, duminică seară, cum a auzit că americanii nu au ajuns, de fapt, pe Lună, ci de ditamai jurnalistul, văzut, auzit și cunoscut de zeci, poate sute de mii de oameni, care spune că toate vaccinurile sînt rele și că nodulii tumorali trec de la sine pe bază de energie pozitivă. 3) Domnia-sa a activat în domeniul jurnalistic, a făcut chiar reportaje, anchete în domeniul medical. Este singura competență de care ar fi putut să se servească legitim, deontologic, pentru a ajunge la oameni: ar fi trebuit deci să posteze articole de informare, de analiză, de dezbatere, și nu unele de opinii personale. Investigații despre efectele nocive sau nu ale vaccinurilor, și nu eseuri despre puterile miraculoase ale laptelui matern. Documentații serioase despre mamografii, și nu statistici minore care fac senzație. Evoluăm, s-ar zice, spre o atmosferă publică în care oricine poate spune orice despre orice și despre oricine. E periculos.
Maria Iordănescu este psiholog.