Urzica

13 martie 2018   Societate

Cică se subțiază sîngele îngroșat de atîta șorici. Mîncare umilă, uimită, o luptă. Știu cînd stăteam cu maică-mea la rupt codițe. Mă urzicam tot. Și cît adevăr e în cîntecul ăsta găsit pe net, cică versete populare din Ardeal: „Primăvara-i mama noastră, / Cresc urzîcile pe coastă, / Vin țîgani să le culeagă / Să le pună să le fiarbă. / Urzîca-i bucată noauă, / O mîncă domnii cu oauă.“

Urzicile proaspăt culese le iei de la țigani. Le iei, cît sînt, 5 lei, 10 lei. Deja e comoară, faci de rupi! Le cureți, cum zic, de codițe. Te urzici un pic, dar merită. Dai cu căciula după cîini dup-aia. Le speli, le arunci într-o oală. Și le dai cîteva clocote. Nu trebuie fierte mult. Urzica e lebădă, bre. Nu trebuie s-o omori. De vrei să spargi om lîngă ele, atunci amesteci cu o țîră de făină și ulei. Apoi scapi ou, așa, în scîrbă, lîngă. Poți să-ți faci singur și pîinea. Dacă nu, merge pită proaspătă, de pe cuptor de lemn. Și din astea mănînci pînă ți se apleacă.

Și acum, tot umblînd pe net, mor de rîs, citiți: „Urzicile sînt printre cele mai bogate plante în substanţe benefice pentru corpul uman, fapt ce a determinat nutriţioniştii să-l recomande ca aliment sau plantă medicinală pentru detoxifierea şi pentru regenerarea organismului. Conţin substanţe de natură proteică şi glucidică, un număr extraordinar de aminoacizi, vitaminele B2, K și C, polivitamina A, acid pantotenic, beta-caroten, săruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amine, cetone, steroli şi multe altele în cantităţi mai mici. Proprietăţile antiinflamatorii sînt datorate prostaglandinelor; ajută la detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele; fiind bogat în minerale şi vitamine, este execelent pentru vitaminizarea, remineralizarea şi echilibrarea sistemului de apărare al organismului; elimină stările de anemie, ce apar mai ales primăvara; ajută la reducerea retenţiei de apă, sînt în particular foarte eficiente în sindromul premenstrual şi menoragie; stimulează lactaţia şi ajută la recuperarea energiei după naştere; cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural, crescînd vitalitatea la bărbaţi; este diuretic, crescînd secreţia de acid uric, dar în acelaşi timp este eficient în tratamentul enurezisului nocturn.“ Rîd, rîd. Sînt sănătos?

Mai multe