Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
1. Autonomie mașină electrică
Legat de autonomia mașinii electrice, răspunsurile la următoarele întrebări te vor ajuta:
Care este autonomia tipică a unei mașini electrice și de ce variază aceasta între modele?
În funcție de model și de capacitatea bateriei, autonomia poate să varieze de la un minim de 150 km la peste 600 km. Ai în vedere factorii care influențează această diferență:
- în primul rând capacitatea bateriei – o baterie mai mare poate sa stocheze energie mai multă, ceea ce înseamna că vehiculul va parcuge distanțe mai mari. O baterie mare este de peste 70 kWh și presupune o autonomie mai mare de 600 km, o baterie medie (40-60 kWh) presupune 250 - 400 km autonomie, iar o baterie mică, (20-30 kWh) poate să asigure 150-200 km autonomie;
- eficiența vehiculului care diferă de la o mașină electrică la alta în funcție de greutatea acesteia, aerodinamica designului și tehnologia motorului electric;
- stilul de condus și tipul de drum – de exemplu, în oraș autonomia este mai mare, datorită frânării regenerative, care recuperează energie în timpul opririlor, însă în afara orașului, pe o autostradă, consumul de energie crește semnificativ din cauza vitezelor mari și a lipsei oportunităților de regenerare.
Este adevărat că autonomia scade iarna?
Este adevărat că la temperaturi scăzute performanțele bateriei scad. De fapt, temperaturile scăzute pot reduce autonomia cu până la 30%.
2. Încărcare mașină electrică
Legat de încărcarea mașinii electrice ți-ai dori poate să ai răspunsuri la următoarele întrebări:
Se poate reîncărca mașina electrică acasă?
Bineînțeles! Se poate încărca la priza obișnuită de acasă, folosind puterea standard disponibilă într-o gospodărie. În acest caz durata de realimentare va fi foarte lungă și nu poate rezista la utilizarea simultană a aparatelor electrocasnice mari consumatoare de energie. Ar fi mai potrivit să cumperi o stație de încărcare (wall-box) care poate fi montată în garajul de acasă și care permite reîncărcarea inteligentă. Aceasta previne pene de curent și poate fi programată să extragă energie în orele de vârf.
Cât costă reîncărcarea mașinii electrice?
Încărcarea acasă a mașinii electrice rămâne cea mai accesibilă opțiune, cu un cost ce variază între 0,68 lei și 1,3 lei per kilowatt-oră, în funcție de categoria de consum. Beneficiind de tarifele reduse în timpul nopții, poți economisi substanțial pe costurile de încărcare. Pe de altă parte, la stațiile publice, costurile sunt variabile.
Încărcarea în stații cu curent alternativ (AC), care oferă o încărcare mai lentă, costă aproximativ 1,7 lei per kilowatt-oră. Pentru o încărcare mai rapidă, la stațiile cu curent continuu (DC), prețul poate sări până la 2,5 lei per kilowatt-oră. Astfel, este evident că încărcarea acasă nu doar că este mai convenabilă, dar și mai economică comparativ cu opțiunile de la stațiile publice.
3. Cât costă o mașină electrică? Este greu să o întreții?
Costul unei mașini electrice variază semnificativ în funcție de model și specificații. Prețurile reflectă tehnologia avansată și beneficiile ecologice pe care le oferă vehiculele electrice, compensând astfel investiția inițială mai mare prin economiile generate de costurile reduse de întreținere și încărcare.
Prin Programul Rabla Plus poți să obții un eco-tichet pentru mașinile noi, 100% electrice. Statul oferă un sprijin financiar de 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini noi. Dacă cumpărătorul alege să caseze un autoturism vechi, va primi suplimentar o primă de casare de 5.000 de lei, care se adaugă la suma inițială. Valoarea totală a subvenției nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al mașinii.
În ceea ce privește întreținerea, aceasta este redusă la minimum, pentru că nu este nevoie să înlocuiești diverse uleiuri și filtre, iar uzura frânelor este și ea redusă la minimum.
În concluzie, trecerea la o mașină electrică este o investiție inteligentă pe termen lung. Informarea corectă și luarea unei decizii bine fundamentate vor avea ca rezultat o achiziție pe care să poți conta.