Tocană de miel ca la Philadelphia

18 decembrie 2013   Societate

„«Chiar ţi-e foame?» a mormăit Corey. «Credeam că trăieşti doar cu alcool.» «Organismul are nevoi diverse», zise Carp, uitîndu-se cu jind la o farfurie plină cu tocană de miel, pe care chelneriţa tocmai i-o aducea unui client; o strigă: «Terese, cît costă tocana?» «35 de cenţi.» «Cu pîinea inclusă?» «Evident.» «Excelent», spuse Carp, «excelent în toate privinţele! Doar că» – şi se întoarce spre Corey – «îmi lipsesc fondurile necesare.» Corey suspină. O cheamă pe Terese şi îi spune să-i aducă lui Carp o porţie de tocană. (…) Terese se întoarce cu tocana şi cu pîinea. Carp ia furculiţa, ţinînd-o cu degetul mic ridicat graţios, gustă din tocană şi dă din cap apreciativ. Mai ia apoi o gură şi se încruntă competent, ca un gourmet: «Poate puţin cimbru, să-i fi dat nobleţe. Şi un vîrf de măghiran…» Terese a clătinat exasperată din cap şi i-a întors spatele.“ 

Tăiaţi în bucăţi de cinci centimetri 1,5 kg de rasol de miel, dezosat şi bine degresat. Decojiţi patru roşii şi scoateţi-le sîmburii. Pisaţi doi căţei de usturoi. Curăţaţi doi morcovi şi tăiaţi-i în trei. Cojiţi două cepe şi înfigeţi trei cuişoare într-una din ele. Legaţi cu sfoară, într-un bucheţel, o frunză de dafin, o ramură de cimbru, o jumătate de tulpină de ţelină şi patru fire de pătrunjel. Încălziţi într-o cratiţă două linguri de ulei de măsline, tot atîta unt şi rumeniţi bucăţile de miel. Piperaţi, săraţi şi amestecaţi cu o lingură de făină. Adăugaţi apă, să fie cu un deget deasupra cărnii. Puneţi în cratiţă şi restul zarzavaturilor. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă încet o oră şi un sfert. După aceea, îndepărtaţi bucheţelul şi ceapa împănată cu cuişoare, amestecaţi bine şi mai lăsaţi să fiarbă o jumătate de oră.

E tocana de miel cu care Corey Bradford, un poliţist corupt din Philadelphia, îi face cinste lui Carp, beţivul cumsecade din cartier, în Night Squad (1961), romanul lui David Goodis.

Mai multe