Thiéboudiène senegalez

8 ianuarie 2014   Societate

Babylone a devorat porţia de thiéboudiène. Un regal. Ar fi vrut să mai comande una, dar teama de pîntecăraie i-a ţinut bulimia în frîu. Elogiul pe care i l-a făcut bucătăresei, ceva cu totul neobişnuit în această falocraţie medievală, a mişcat-o profund. S-a întors la cuptor şi a revenit cu o porţie de bouraké, spanac cu sos de arahide. „Gustă din asta! E din partea casei.“ – a gîngurit ea cu voce cîntată.

Babylone e brigadierul beur al echipei multinaţionale conduse de inspectorul angolez Laurent Caroso, din Agence Black Bafoussa (1996), roman semnat de Achille F. Ngoye, primul autor din Africa Neagră publicat în faimoasa Série Noire.

Evisceraţi, curăţaţi de solzi şi dezosaţi o doradă mare de 1,2 kg. Cumpăraţi dintr-o băcănie africană 50 gr de peşte uscat şi un pachet de orez spart de două ori. Înmuiaţi în apă peştele uscat, timp de 10 minute. Preparaţi o tocătură din o jumătate de legătură de pătrunjel, două cepe verzi, cu cozi cu tot, zece frunze de busuioc şi doi căţei de usturoi; umpleţi burta doradei, închideţi-o şi fixaţi-o cu două scobitori. Rumeniţi într-un vas încăpător o ceapă tocată, în două linguri de ulei de arahide, timp de 3 minute.

Puneţi apoi în vas dorada şi cele 50 gr de peşte. Lăsaţi să se rumenească 10 minute, după care întoarceţi bucăţile de peşte. Adăugaţi apoi patru linguri de bulion de roşii, trei foi de dafin, două pahare de apă, sare, piper şi lăsaţi să fiarbă 15 minute. Extrageţi dorada din vas şi păstraţi-o la cald, pe un platou. Puneţi apoi în vas şase morcovi tăiaţi în rondele, şase napi tăiaţi pe din două şi patru cartofi dulci, întregi. Turnaţi în vas 1,5 litri de apă şi lăsaţi să fiarbă cu capac timp de 30 de minute. Adăugaţi 12 bame, o felie de dovleac tăiată în cuburi şi lăsaţi să fiarbă încă 10 minute. Scoateţi legumele din vas şi păstraţi-le la cald. Puneţi restul de supă la fiert, adăugaţi un bol de orez şi lăsaţi să clocotească 8 minute la flacără mare şi apoi încă 20 de minute, la foc mic. Puneţi dorada pe un platou, alături de legume şi, separat, pe alt platou, orezul.

Mai multe