Terminologie sexy-sănătoasă

11 mai 2010   Societate

Dezbaterile de la Bruxelles legate de sănătatea publică se învîrt în jurul aceloraşi cîteva teme, priorităţi ale Comisiei Europene cu al sau DG Sanco (Directoratul General al Sănătăţii şi Consumatorilor) în ceea ce priveşte sănătatea. Voi numera o parte dintre aceste teme, pe unele preferînd să le las în engleză întrucît nu m-am întrebat niciodată care ar putea fi traducerea lor într-o formă digestibilă: health technology assessment (HTA), inegalităţi între statele membre, abordarea pacient-centrică, co-plată, cross-border health care, rolul crucial al informării pentru empowerment-ul (împuternicirea?) pacientului etc.
 
Ceea ce mi-a atras atenţia la ultima dezbatere a FT Future Healthcare Series, coordonată de Financial Times şi Philips, a fost introducerea unor expresii „sexy”, pesemne pentru a mai tăia din plictiseala îngrozitoare şi din lentoarea (cu care lucrurile se mişcă la nivel european atunci cînd vine vorba de sănătate) şi din repetitivitatea terminologică. Mi-a sărit în ochi, dintr-un power point, the shift from cUre to cAre, introdus de dna Palkonen, vice-preşedinta Forumului European al Pacienţilor, pentru a sublinia trecerea de la statutul de pacient şi filozofia vindecării la cel de consumator de sănătate preocupat de îngrijire şi în afara sferei de boală. Altfel spus, cum să-l înlocuim pe U(rgenţă) cu A(tenţie).

Co-plata în sistemele de asigurare a fost asociată cu presiunea listei de mariaj de către dl Ruscitti, Secretar General al Departamentului de Sănătate şi Probleme Sociale din Veneto, Italia. Co-asigurarea este tot mai încurajată la nivel european pentru că „forţează” pacienţii să folosească sistemul de sănătate într-un mod mai eficient. În teorie, odată ce pacienţii trebuie să suporte direct o parte din costul îngrijirii medicale, ei vor fi mai atenţi dacă şi la ce serviciile medicale apelează. Ce vrea să dea de înţeles dl Ruscitti este că acest sistem de co-plăţi taie din gradele de libertate ale plătitorului, propunîndu-i o listă de opţiuni care se restrînge tot mai mult.

Ultima expresie la care mă voi opri, şi care sînt sigură că va deveni o modă în dezbaterile despre sănătate, este cea folosită de dl Smeets, Director General al Asociaţiei Internaţionale a Asigurărilor de Sănătate, cînd rezumă provocările curente în domeniu: sex, drugs and rock'n'roll. Sexul referindu-se la o populaţie tot mai îmbătrînită şi cu nevoi de servicii medicale tot mai mari, lucru care trebuie urgent balansat demografic. Medicamentele (drugs) şi compensarea lor rămîn una dintre cele mai mari probleme ale tuturor sistemelor de sănătate europene. Iar rock’n’roll-ul închide triunghiul simbolizînd o schimbare de atitudine a pacientului, un alt fel de a defini acest proces de tranziţie de la pacient dependent la consumator de sănătate activ şi împuternicit.

Mai multe