Supă Monte-Cristo

3 martie 2011   Societate

Fierbeţi 15 urechi mici de miel, opărite şi curăţate în prealabil, într-un blanc (apă cu făină şi zeamă de lămîie), pentru a le păstra, astfel, cît mai albe. Preparaţi trei duzini de găluşte mici de pasăre, în a căror compoziţie aţi adăugat un vîrf de boia dulce, spaniolească. Tăiaţi în sferturi 6 anghinare fragede; opăriţi-le în blanc şi sotaţi-le apoi în unt. Mai fierbeţi cîteva duzini de ciuperci mici de cîmp şi glazuraţi 2 duzini de cepe cît mai mici, prin fierbere în apă cu unt, sare şi zahăr. Aranjaţi totul într-o supieră. 

Puneţi la fiert 3 litri de consommé brun, limpede. Îngroşaţi-l cu 4 linguri de făină de orez dizolvată în apă rece. Cînd fierbe din nou, trageţi cratiţa pe marginea cuptorului şi îndepărtaţi spuma. Lăsaţi vasul la foc mic trei sferturi de oră. Adăugaţi, la sfîrşit, 300 de ml de vin alb, dulce de Sauternes scăzut la jumătate, miroase şi 5 linguri de bulion de roşii bine coapte. Strecuraţi supa prin etamină şi turnaţi-o peste urechile, găluştele şi legumele aflate în supieră. 

Nu-i clar ce-au în comun reţeta şi contele de Monte-Cristo; poate autorul, gurmand şi scriitor deopotrivă. Sau, poate, mulţimea de ingrediente mici şi stranii (urechile a şapte miei şi jumătate) trimit la obsesivitatea ticluirii în cel mai mic detaliu a evadării şi, apoi, a răzbunării.

Mai multe