Supă de peşte pentru Gina Lollobrigida

29 decembrie 2010   Societate

În vara lui 1972, Gina Lollobrigida vizitează pentru cîteva zile Iugoslavia, pentru a fotografia pitoreasca coastă Dalmată. După o scurtă vizită la Belgrad, Lollobrigida îşi petrece restul sejurului la Pula şi în insulele Brijuni. Preşedintele Josip Broz Tito nu ratează ocazia să o întîlnească şi organizează în cinstea actriţei, pe 21 iunie, un prînz de pomină la Hotelul Istria, cu următorul meniu: calamari prăjiţi, doradă, supă pescărească „matelot“, pulpă de căprioară soté cu sos de coacăze, chifteluţe pariziene, salată de lăptuci, îngheţată de fragi, vin rozé de Vanga şi Malvasia. 

Piesa de rezistenţă a meniului se pare că a fost supa „matelot“, a cărei reţetă s-a şi păstrat. E nevoie de 1 kg de peşte proaspăt, 2 legături de legume asortate, un bucheţel de pătrunjel, usturoi, sare, piper, 2 roşii mari, 1 ardei roşu, 250 gr de orez, 100 ml de vin alb. Cei mai buni peşti pentru supă sînt dorada şi barbunul. Puneţi peştii într-o oală încăpătoare şi acoperiţi-i, pe lungime, cu bucăţi din legumele asortate, cu ardeiul tăiat în sferturi, feliile de roşii şi condimente. Turnaţi deasupra apă clocotită şi fierbeţi totul 40 de minute. La sfîrşit, adăugaţi un pahar de vin alb şi, înainte de servire, usturoiul mărunţit şi pătrunjelul proaspăt. Supa se îngroaşă cu orezul fiert. 

Astfel de aventuri monden-gastronomice ale gurmandului şi cinefilului Tito se regăsesc, însoţite de reţetele originale şi de poze inedite, în cartea lui Anja Drulovic Titov Kuvar (Cartea de bucate a lui Tito, Editura Laguna, 2006, Belgrad).

Mai multe