Supa de la „2nd Ave Deli“

11 septembrie 2013   Societate

Noah Green, detectivul evreu newyorkez, din Blues for Charlie Darwin (1982) a lui Nat Hentoff, poposeşte la băcănia cuşer de pe Second Avenue şi comandă o supă cu găluşte de maţa (aluat nedospit), un sandviş cu pîine de secară şi pastramă, cartofi prăjiţi şi un tonic cu ţelină „Dr. Brown“.

Supa. Luaţi un pui de 1,5 kg; îndepărtaţi pulpele şi pieptul, şi păstraţi-le pentru altă mîncare. Puneţi aripile, gîtul şi ce rămîne din carcasă, împreună cu două cepe mijlocii tăiate în sferturi, patru căţei de usturoi, şase fire de pătrunjel şi patru de mărar, într-o oală încăpătoare. Umpleţi oala cu apă rece, 5 cm deasupra ingredientelor. Puneţi supa pe foc iute, spumaţi, reduceţi focul şi lăsaţi-o să fiarbă două ore. Strecuraţi supa şi puneţi-o deoparte; potriviţi-o de sare numai după ce s-a răcit. Lăsaţi supa la frigider peste noapte. A doua zi de dimineaţă îndepărtaţi cu o spumieră stratul de grăsime întărită de la suprafaţă.

Găluştele. Frămîntaţi o ceaşcă de făină de maţa, trei ouă, 100 gr de untură de gîscă, sare şi piper. Adăugaţi un sfert ce cană de supă, amestecaţi bine şi lăsaţi aluatul să se odihnească o jumătate de oră. Formaţi cu mîinile umezite 16 găluşte cu diametrul de 5 cm. Puneţi-le, una cîte una, în 3 litri de apă clocotită, sărată. Lăsaţi găluştele să fiarbă încet 30 de minute. Scoateţi-le din apă şi scurgeţi-le.

Socotiţi pentru fiecare persoană două polonice de supă fierbinte şi patru găluşte. Asezonaţi cu piper proaspăt rîşnit şi cu mărar verde, tocat.

Supa cu găluşte de maţa e o mîncare clasică a bucătăriei evreieşti-americane şi se găseşte zilnic, bolborosind fierbinte în marmitele din spatele tejghelei, la faimoasa băcănie cuşer „2nd Ave Deli“ din New York.
 

Mai multe