Supă-cremă de primăvară à la Kiseleff

20 octombrie 2011   Societate

Curăţaţi şi lăsaţi întregi 20 de morcovi mici, 15 cepşoare, partea albă de la 4 praji frumoşi, o duzină de inimi de lăptucă, 2 căpăţîni mititele de varză de Milano (creaţă), 4-5 napi, 4 tije de pătrunjel, 2 căpăţîni de ţelină şi de gulie – acestea din urmă, tăiate în bucăţele. Opăriţi toate legumele separat, şi sotaţi lăptucii şi verzele într-o oală acoperită. Pasaţi legumele din prima categorie pe rînd, pe măsură ce se fierb, într-o oală smălţuită şi amestecaţi purée-ul obţinut cu 3 litri de consommé. Puneţi oala pe foc; după ce începe să clocotească, trageţi vasul pe marginea cuptorului şi lăsaţi-l să fiarbă lent 2 ore. Cu o jumătate de ceas înainte să fie gata, adăugaţi în supă 2 pui fragezi şi lăsaţi-o să fiarbă mai departe. Cu douăzeci de minute înainte ca supa să fie servită, spălaţi 4-5 pumni de orez şi puneţi-l în oală. Cînd totul e gata, scoateţi puii, dezosaţi-i şi aranjaţi-i frumos în supieră, împreună cu inimile de lăptucă şi verzele tăiate şi bine scurse de grăsime, şi cu 2 mîini de mazăre verde; vărsaţi supa-cremă deasupra. 

Cînd se afla la Bucureşti, generalul conte Pavel D. Kiseleff s-a îndrăgostit de Alexandrina Bagration, fiica prinţesei Zoe Văcărescu şi a căpitanului rus Alexei Kirilovici Bagration-Muhranski. Cei doi erau însă căsătoriţi: Alexandra, cu marele vornic Emanoil Băleanu, iar Kiseleff, cu contesa Zofia Potocka. Ţarul Nicolae I nu i-a aprobat lui Kiseleff divorţul, ceea ce nu i-a împiedicat pe cei doi să-şi petreacă restul vieţii împreună şi să aducă pe lume şase copii.

O supă pestriţă şi complicată, cu mai multe legume şi cu doi pui, precum povestea celor doi îndrăgostiţi.

Mai multe