Stalin – negociere à la russe

9 iunie 2011   Societate

Pe 21 septembrie 1944, un avion sovietic îl aducea pe Tito, de pe insula Vis, la Moscova, cu escală în România, pentru a discuta cu Stalin condiţiile în care Armata Roşie va lupta pe teritoriul iugoslav. Negocierile dintre cei doi lideri au început după un prînz la faimosul Hotel Lux din Moscova. S-au adresat unul altuia, ca atunci cînd s-au cunoscut, înainte de Primul Război Mondial, cu „tovarăşe Stalin“ şi „Walter“ (numele de cod al lui Tito în Internaţionala Comunistă). După un demaraj amical al discuţiilor, atmosfera s-a încins, la propunerea lui Stalin ca partizanii iugoslavi să acţioneze sub comandă sovietică. Negocierea părea că a eşuat.

Seara au mîncat, la dacea lui Stalin, icre de Manciuria, nisetru şi morun marinat, castraveţi acri, gulaş de vin cu găluşte, grătar rusesc de pui, ciuperci murate, gogoşi şi afine. Pentru grătarul rusesc, se iau pui de 800-1000 gr, se despică de-a lungul spinării, se dezosează, se sărează şi se piperează. Umpleţi puii cu rămurele de rozmarin proaspăt şi stropiţi-i cu coniac Courvoisier. Puneţi-i apoi la rece, între două funduri de lemn, cu o greutate deasupra, pentru 2-3 ore. Coaceţi-i pe grătar, la foc mic, mai întîi pe partea interioară, pentru cca 20 de minute. Se mănîncă cu ciuperci şi cu stridii marinate alături.

Se spune că Stalin l-a îmbătat pe Tito atît de tare, cu vin negru georgian şi cu votcă rusească, încît acesta a fost nevoit să amîne cu o zi plecarea. Cînd a revenit acasă, la Vrsac (Vîrşeţ), în Banatul sîrbesc, puhoaiele Armatei Roşii treceau deja graniţele româneşti, reunindu-se cu partizanii sîrbi.

Mai multe