Spenser, detectiv la cratiţă

16 octombrie 2013   Societate

„Am găsit în bucătărie cotlete de porc, muguri de pin, suc de ananas, usturoi, o conservă de mandarine şi smîntînă. Patty mi-a cumpărat şi douăsprezece beri; nu e marca mea preferată, dar ne descurcăm cu ce avem: am deschis o bere şi m-am pus pe treabă. Am degresat cotletele, le-am rumenit într-o tigaie, cu puţin ulei şi un căţel de usturoi, am adăugat sucul de ananas şi am acoperit cu un capac. Pe altă flacără, am pus orezul la fiert, într-o supă de pui asezonată cu muguri de pin, cimbru, pătrunjel şi o frunză de dafin. (…) Cînd s-a făcut orezul, terminasem deja a patra bere. Am pus o a cincea cutie pe masă, lîngă paharul cu lapte al lui Paul, şi am strigat pe scări: «Masa e gata!»“

E un pasaj din Early Autumn (1980) de Robert B. Parker, al şaptelea roman în care apare Spenser, detectivul mămos, atletic şi mare băutor de bere, care îi poartă, aici, de grijă lui Paul Giacomin, fiul neglijat al clientei sale Patty.

Iată şi versiunea completă a reţetei: curăţaţi un ananas mare şi tăiaţi pulpa în cubuleţe. Încingeţi într-o tigaie largă 50 gr de unt clarificat, adăugaţi ananasul şi lăsaţi-l să se caramelizeze. Piperaţi-l, săraţi-l şi păstraţi-l la cald. Prăjiţi apoi 100 gr de muguri de pin şi puneţi-i deoparte. Fierbeţi două căni de orez basmati în apă sărată. Între timp, rumeniţi în altă tigaie 4 cotlete de porc, tăiate gros. Piperaţi şi săraţi generos. Scoateţi carnea din tigaie, după ce se face, şi stingeţi sosul rămas cu 200 ml de suc neîndulcit de ananas, amestecînd temeinic. Puneţi cotletele înapoi în tigaie, adăugaţi ananasul caramelizat, mugurii de pin şi lăsaţi totul să scadă. Condimentaţi cu boia iute de Cayenne şi aranjaţi cotletele pe un pat de orez.

Mai multe