Specialişti şi renascentişti
„Pot să înregistrez aici nişte voice-over-uri?“ I se răspunde că nu, că studiourile sînt doar pentru oamenii din Radio şi aşa mai departe. „Dar n-aveţi nevoie de voice-over?“ I se spune că nu, că bla bla. „Dar un call center aveţi? Că pot să lucrez şi la call center.“ „N-avem“, i se spune.
E un tînăr cu o voce îndrăzneaţă, cu nişte ochi vii, roşu la faţă – poate şi din cauza efortului de a părea degajat, foarte degajat. A venit la Radio să caute de lucru. Pur şi simplu. L-am auzit cît aşteptam liftul. „Dar cutare şi cutare unde sînt?“ întreabă el de vreo două firme care ocupă şi ele cîte un etaj din clădirea care ne adăposteşte pe toţi. I se răspunde, urcă în lift şi coboară curajos la firma cutare care testează jocuri pe calculator. „Îmi caut de lucru“, spune el înainte de a coborî, lumii adunate în lift, ca să meargă jos, la o ţigară. Brusc, mi s-a făcut foarte milă de băiatul ăsta. Apoi, l-am admirat. Părea că poate şi vrea să facă orice. Eu n-aş avea curaj în zece vieţi să mă duc fără nici o programare undeva şi să întreb dacă au ceva de muncă. Sau poate aş avea, dacă aş fi suficient de disperată. Habar n-am. În orice caz, dincolo de faptul că îi ţin pumnii acestui băiat şi-i doresc să găsească ce caută, mi-am dat seama că n-aş putea răspunde la întrebarea simplă „Ce te pricepi să faci cel mai bine?“
Dacă aş răspunde sincer că cel mai bine mă pricep să fac supă-cremă de legume şi să citesc, e clar că mi se vor deschide larg în faţă toate oportunităţile din lume. Dacă le-aş spune că sînt un excelent jurnalist de teren? Te ia rîsul. Cu puţine excepţii, toată lumea stă acum pe scaun şi are o opinie.
Aveam în liceu o colegă, una dintre cele numite „tocilare“. Spirit renascentist, era bună la toate materiile. La matematică, la chimie, la engleză şi latină. La gramatică şi literatură universală. La cusut, domnule, la orele acelea de practică pe care le-am făcut în liceul nostru de fete. Sigur că toate abilităţile astea erau cultivate şi printr-o muncă şi preocupare absolut istovitoare. Fata aia învăţa mereu. La şcoală şi acasă. Eram conştientă că degeaba o invidiam cînd ştia toate răspunsurile, pentru că n-aş fi încercat să omor loaza din mine nici pentru toate notele mari din lume. Aşa că trăiam cu mica invidie şi o parazitam pe la tezele care-mi erau complet străine.
E clar că nu zace în mine vreun spirit renascentist. Să cînt la ukulele în timp ce desfac fracţii la algebră. Să ştiu să cer în latină două kilograme de banane şi să deosebesc în acelaşi timp fluierarul de zăvoi de cel de munte (am impresia totuşi că-s una şi aceeaşi pasăre). Să ştiu de ce ganglionii bazali mă fac să întind voluntar mîna spre un oarecare obiect dorit, şi cum Aria Broca mă lasă să pricep ce-mi spune bătrîna-care-stă-în-colţul-străzii-mele. Hotărît, nu. Probabil că, dacă aş încerca o asemenea revoluţie spirituală, ar ieşi un melanj căcăniu, ca atunci cînd amestecam toate culorile din acuarele. Ar ieşi ceva mediocru, ca unul dintre produsele alea 3 în 1, care nu fac bine nimic: nici nu spală prea bine, nici nu omoară microbii şi nici nu miros frumos. Bine, atunci, oi fi totuşi specialistă în ceva. Nu degeaba diviziunea muncii din zorii revoluţiei industriale a produs excelenţi făuritori de găuri de nasturi. Sau, vorba lui Adam Smith, vreo 30 de specialişti care să producă pe bucăţi un singur bold. Pot să spun cu mîna pe inimă că-s specialistă în unul dintre lucrurile la care cred că mă pricep bine? Cu puţină umilinţă, aş răspunde că nu, iar atunci se sparie gîndul. Specialistă în plantat flori de balcon – nu, specialistă în limbi străine – nu, specialistă în reportaje de trei minute şi jumătate la radio – nu, specialistă în cititul oamenilor – nu, al stelelor – nu. O continuare în acelaşi ton ne-ar duce pe toţi într-o depresie profundă.
În zilele bune însă, prefer să zic că mă pricep puţin la diverse. Ca orice om aşezat agreabil în lumea în care trăieşte. Aş putea chiar să comentez la televizor, tot-tot, din poziţia de specialist în orice. Dumneavoastră?
Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.