Sote de miel Félicia

30 aprilie 2014   Societate

Félicia gătea foarte bine. Specialitatea ei erau mîncărurile înăbuşite, ca soteul de miel, tocana de vită sau viţelul Berry. Pentru Jévard şi Bruno a ales prima variantă. Aşteptau să fie serviţi, aşezaţi unul în faţa celuilalt, şi îşi făceau poftă cu un roze de Var. „Cred că acum nu mai eziţi: te bagi?“ „Mi-ar plăcea să ştiu în ce!“ „O să afli…“ Félicia a apărut, purtînd o oală masivă din fontă. O mireasmă plăcută, condimentată şi grea, a umplut încăperea. Jévard a holbat ochii de plăcere: „Félicia, eşti menită să faci fericit un bărbat sau chiar doi!“ Şi-a pus primul în farfurie, cu generozitate. A anunţat că amînă discuţia pentru mai tîrziu şi a început să înfulece, fără nici o jenă. Bruno l-a imitat. Soteul de miel părea că-l face pe Jévard să viseze. După ce a golit farfuria, şi-a trîntit coatele pe masă, şi-a sprijinit faţa în mîini, l-a privit pe Bruno şi a spus: „Ştii ce însemna un seif pentru tatăl tău? Graalul. Fiecare cu religia care i se potriveşte. Cea a lui père Lortail era casa de bani.“

Comisarul gurmand Jévard este eroul romanului Sa Majesté le Flic (1976), scris de Jean Laborde sub pseudonimul Raf Vallet. 

Degresaţi şi tăiaţi în bucăţi 1,5 kg de miel: spată şi gît, părţi egale. Rumeniţi carnea în 30 gr de unt, săraţi şi piperaţi. Puneţi apoi bucăţile de miel într-un vas încăpător din fontă, presăraţi deasupra o lingură de făină, adăugaţi 100 ml de Madera, 300 ml de supă, 2 rămurele de cimbru, 1 frunză de dafin, 2 frunze de ţelină şi 5 fire de pătrunjel. Acoperiţi şi lăsaţi la foc mic 30 de minute. Adăugaţi 300 gr de momiţe de miel şi 250 gr de ciuperci, trase mai înainte în unt, şi fierbeţi încă 20 de minute. Îngroşaţi sosul cu o ceaşcă de smîntînă şi un gălbenuş de ou.

Mai multe