Slujbe vagi
„Domnule, e consultant în... ăăă, social media, adică, pe româneşte, reţele sociale.“ Maică-ta sau bunică-ta face ochii mari. Nu înţelege neam ce face totuşi amicul ăsta al tău. Încerci să explici. „Adică face strategii pe prezenţa în online a diferitelor companii – pe Facebook, Twitter, şi gîndeşte modul în care companiile pot interacţiona cu potenţialii clienţi în mediile astea.“ N-ai nimerit-o. Bunică-ta cască ochii şi mai mari. „Adică stă pe Feişbuc cum faci tu?“ (I-ai spus de un milion de ori că se pronunţă Feisbuc, ei tot Feişbuc îi iese.) „Nu doar stă“ – zici – „adică stă, dar nu pune pisici sau checul făcut de matale (bunica se umflă iar de mîndrie că i-ai explicat cum stă treaba cu like-urile şi a înţeles), omul ăsta analizează cum se pot prezenta mai bine şi mai eficient companiile în faţa potenţialilor clienţi“ – zici, oarecum exasperat pentru că şi tu îţi dai seama că e o mare abureală (bullshit). Bunică-ta se face în cele din urmă că înţelege, fie şi dintr-un orgoliu personal, „hai, domnule, că nu sînt vreo proastă, ştiu şi eu cum merg lucrurile în lumea asta.“ Nu, nu mai ştie. E pe dinafară, habar n-are şi nu înţelege pe ce ia bani un social media consultant din ăsta.
Nepotu-su lucrează într-o megacorporaţie, una care face softuri. Băiatul a intrat, ca orice novice, pe un post de jos – adună date de la clienţi, le pune în tabele, tabelele ajung la unii cu mai multă glagorie şi experienţă, iar informaţiile astfel adunate devin nişte pattern-uri, nişte modele aplicabile noilor clienţi, dar şi clienţilor altor companii care lucrează în acelaşi domeniu. Bunică-sa iar n-a priceput nimic. Ba nici maică-sa pînă la capăt. Partea cu adunarea de date a priceput-o, ce se întîmplă mai departe cu ele – nu prea.
Nepotul ăsta are şi el un amic care e
. Amicul îl vizitează des, e un tip haios, aşa, blond, cu părul răzvrătit şi parcă rîde tot timpul. Numai că bunica are impresia că e cam pierde-vară. Că o cam freacă şi e neserios. Iar nu înţelege cum de are ăla bani să plece una-două cu placa la munte prin Alpii austrieci şi italieneşti, că de muncit, nu-l prea vede muncind cine ştie ce. I s-a explicat ce-i aia un
– pentru ea acum e clar că omul ăsta nu stă opt ore la muncă într-un loc anume şi, mai ales, NU ARE CARTE DE MUNCĂ. „Praful se va alege de el şi n-o să aibă pensie“, zice bunica. Cum să-i explici că omul ăsta gîndeşte cum arată şi cum funcţionează pagina pe care o deschizi tu pe mobil sau pe tabletă, în aşa fel încît să-ţi vină cît mai uşor s-o accesezi? Cum să-i explici apoi că munca lui se duce naibii odată la cîteva luni, pe măsură ce tehnologiile avansează şi apar modele noi de telefoane şi tablete, şi că trebuie să regîndească tot, în termenii unui ecran de nu ştiu cîţi inci şi butoane de navigare mai mici sau mai pătrate? Nici tu nu înţelegi foarte bine, dar înţelegi principiul – o abstracţiune în sine, şi un mister absolut pentru bunică-ta, pentru care talonul de pensie e dovada supremă a unei chestiuni concrete, de pe urma căreia îţi poţi cumpăra o pîine.
Ştii foarte bine de ce nu înţelege biata de ea ce mai fac oamenii din ziua de azi ca să cîştige un ban.Vezi sau citeşti despre cîte o persoană care face nişte chestii extrem de vagi – un tip e expert în relaţia între economie, arte, PR, dar nu îţi dai seama exact din ce trăieşte, pînă nu afli mai departe că, de fapt, a luat un credit şi şi-a deschis o cîrciumă. OK, acum e clar. Altcineva e
, adică un fel de consultant în mod de viaţă – ca s-o zic neinspirat –, dar afli că-şi plăteşte facturile din faptul că are o sală de sport şi-şi rupe spatele muncind acolo cu oamenii care vin să facă fitness. În spatele unor denumiri bramburite, afli că stă de fapt o muncă extrem de concretă, una pe care şi bunică-ta poate pune degetul şi o poate pricepe.
Vezi apoi că încetul cu încetul încep să te depăşească şi pe tine vremurile şi observi cu ciudă relaxarea ălora mai tineri în faţa unei vieţi care-ţi pare din ce în ce mai nesigură şi mai neîndurătoare cu cei care nu mai pot să alerge.
Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.