Serile Humanitas ale doamnei Smaranda Elian

24 aprilie 2013   Societate

Am participat de cîteva ori la Serile italiene, organizate de Editura Humanitas, Cercul de Studii Interdisciplinare al studenţilor italienişti şi Colectivul de Limba şi Literatura Italiană din Universitatea Bucureşti. Sînt seri construite cu eleganţă, pricepere, naturaleţe, aşa încît să învingă, cu paşi mici, dar viguroşi, ignoranţa, dezinteresul, prejudecata, care par a domina tabloul social care ne înconjoară. Personajele care fac totul ca la carte, de dragul cărţii, sînt doamna Smaranda Elian, profesoară la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti, alături de cadre didactice – „italienişti de mare viitor şi harnic prezent“, cum îi caracterizează doamna Elian –, şi anume: Oana Boşca-Mălin, Corina Anton, Miruna Bulumete, Ana Maria Gebăilă, Aurora Firţa; şi, nu în ultimul rînd, doamna Gabriela Maaz, director de promovare la Editura Humanitas, precum şi grupa de studenţi italienişti, inteligenţi, harnici, curioşi, fermecători. Iată cîţiva dintre ei: Cristina Tănase, Vlad Scutaru, Maria Pîrva, Diana Constantin, Alina Vlagea, Alexandra Irimia, Gabriel Zamfirescu.

Serile sînt pregătite cu multă rîvnă. Studenţii se împart în trei grupe de lucru: echipa de „conţinut“ – care pregăteşte dezbaterea –, echipa care realizează grafica şi conţinutul pliantului şi echipa de „răspîndaci“, care se ocupă de promovarea evenimentului – care este precedat de două-trei întîlniri ale studenţilor cu profesorii, în care sînt discutate toate detaliile unei seri italiene perfecte.

Ce se întîmplă, mai exact, în aceste întîlniri din librăriile Humanitas? Lucruri simple şi admirabile: se iau la puricat cărţi din cultura italiană, opere mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, cu invitaţi din rîndul culturii române şi cu spectatori amatori să asculte şi să rămînă pe gînduri. Nouăsprezece seri la rînd s-a vorbit despre Dante Alighieri, Giovanni Botero, Machiavelli, Galileo Galilei, Michelangelo, Torquato Tasso, Cesare Pavese, Alessandro Baricco, etc. Subiecte importante – „Serveşte istoria politicii?“, „Cultura arhaică şi literatura de azi“, „Machiavelli şi lumea politică de azi“, „Nuvela italiană din perioada barocului“, „Este teatrul imaginea lumii care îl creează?“, „Rîs şi vulgaritate în comedia de ieri şi de azi“, „Scriitori despre vîrsta adolescenţei“ – au fost dezbătute de oaspeţi prestigioşi: Vlad Russo, Vintilă Mihăilescu, Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Doina Ruşti, Ion Goian, Marina Constantinescu, Romulus Vulpescu, Dinu Flămând, Vlad Zografi, Maia Morgenstern etc.

Am fost la multe întîlniri ale scriitorilor cu publicul lor. Şi ştiu – am şi scris – că momentul întrebărilor din sală, cel al dezbaterii propriu-zise, este unul mai degrabă trist, în care predomină monologul pe lîngă subiect şi întrebările alăturea cu drumul. Ei bine, la serile italiene, dezbaterile sînt vii, incitante, originale, fermecătoare: studenţii vin bine pregătiţi şi au întrebări deştepte, nedumeriri ingenui, reflecţii oneste. Întreabă nu ca să se afle în treabă, ci ca să afle, să verifice, să cerceteze, să înţeleagă.

Pe scurt, serile italiene ale Editurii Humanitas sînt mici bijuterii de inteligenţă, cultură, eleganţă. (Între altele, trebuie spus că Humanitas oferă cititorilor ei nenumărate prilejuri de bucurie şi întîlniri savuroase: concursuri de cultură generală, „vînători de comori“, invitaţii gastronomice împletite cu lecturi seducătoare etc.) Sînt întîlniri profitabile pentru cei care mai mizează, încă, tenace, pe carte şi pe lumile ei.

Maria Iordănescu este psiholog.

Mai multe