Sarmale – versiunea sîrbească, pe filieră americană

13 noiembrie 2013   Societate

„«Locuiţi aici?» o întreabă Mulheisen. «Nu. Am un apartament în Bloomfield Hills», spuse Helen Sedlacek. «Vin doar duminicile, să o ajut pe mama la gătit.» «Sînteţi căsătorită?» «A murit de mult…» «Hm. Şi ce anume gătiţi? Tartine? Prăjiturele? Cîrnăciori la frigare?“ Helen l-a privit ca pe un idiot: «Ce mîncăruri sînt astea?! Nici gînd. Eu fac chiftele de ficat, pierogi, knededljine od sliv – un fel de găluşte cu prune… nu aţi auzit de ele», spuse ea cu un amestec de milă şi dispreţ. «Sînt sîrbeşti. Şi sarmale. »“

E o conversaţie amicală, din romanul Deadman (1994) al lui Jon A. Jackson, între urmăritor – detectivul sergent Mulheisen –, şi urmărită – Helen Sedlacek, o regină a drogurilor, căutată după ce a dispărut cu un camion de bani şi l-a asasinat pe capul mafiei din Detroit, cu un shotgun de 12, cu două ţevi.

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Daţi prin maşina de tocat 250 gr de carne macră de porc şi 2 cepe. Tăiaţi în cuburi cît mai mici 200 gr de jambon. Puneţi o căpăţînă de varză albă, de cca 700 gr, în apă clocotită, sărată, şi fierbeţi-o 10 minute. Scoateţi apoi varza şi scurgeţi-o bine de apă. Desprindeţi 8 foi cît mai mari, fără să le rupeţi, şi întindeţi-le pe un şervet. Tocaţi măşcat inima verzei. Fierbeţi 4 linguri de orez cu bobul lung. Rumeniţi într-o tigaie, în 2 linguri de ulei de arahide, carnea de porc, jambonul, cepele şi varza tocată. Puneţi toate ingredientele într-un vas încăpător, adăugaţi orezul, sare, piper, o linguriţă de cimbru şi un ou. Frămîntaţi bine compoziţia. Puneţi în centrul fiecărei frunze de varză 4 linguri de umplutură, îndoiţi marginile frunzei şi rulaţi 8 sarmale. Puneţi-le într-un vas, turnaţi deasupra 250 gr de bulion, o cană de apă, 2 cepe tocate, sotate în unt şi acoperiţi sarmalele cu fîşii de slănină afumată. Coaceţi o oră la cuptor.

 

Mai multe